osn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rada OSN pre ľudské práva: Slovensko podporuje rozvoj občianskej spoločnosti v Bielorusku

Na programe práve prebiehajúceho 47. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve je aj diskusia o otázkach slobody prejavu a slobody médií, či dialóg s osobitnou spravodajkyňou pre ľudské práva v Bielorusku Anaîs Marin.

Na okraj tohto zasadnutia sa 24. júna uskutočnil webinár venovaný téme útokov na slobodu médií v Bielorusku. Podujatie s podporou Litvy, Spojených štátov amerických, Estónska, Lotyšska, Poľska, Dánska a Slovenskej republiky zorganizovala americká mimovládna organizácia Pen America. Za Slovenskú republiku na podujatí vystúpila štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková.

Od prezidentských volieb v auguste 2020 sa situácia v oblasti ľudských práv v Bielorusku zhoršuje. Najnovšie, vynútené pristátie letu Ryanair z Atén do Vilniusu 23. mája 2021 a zadržanie novinára Romana Protaseviča bolo ďalším útokom na slobodu médií v Bielorusku. „Novinárčina je nielen povolanie, ale hlavne poslanie odhaliť pravdu, hoc aj vláde nepríjemnú. Masívne útoky v Bielorusku vnímame na Slovensku so znepokojením. Novinári sú svojvoľne zadržiavaní, mučení, čelia falošným obvineniam, či zmiznú bez stopy,“ uviedla v príhovore štátna tajomníčka.

Viac..  Europoslanci odporúčajú, aby EÚ odstúpila od Zmluvy o energetickej charte

Účastníci podujatia sa zhodli, že aj OSN a jej Rada OSN pre ľudské práva musí zostať angažovaná a venovať situácii v Bielorusku naďalej zvýšenú pozornosť. „Slovenská republika podporuje rozvoj občianskej spoločnosti v Bielorusku, vrátane iniciatív na posilnenie nezávislých médií a novinárov. Slovensko verí, že slobodné, nezávislé, zvučné a pluralitné médiá predstavujú jeden z pilierov pre budovanie demokratických inštitúcií a odolnej spoločnosti,” uzavrela Ingrid Brocková.

O mam

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices