Ivan Korčok, minister ZVaEZ SR. PHOTO: ©European Union 2020

I. Korčok so šéfom rakúskeho parlamentu aj o tragédií na južnej Morave: Je dôležité si pomáhať

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok v piatok 25. júna rokoval s predsedom Národnej rady Rakúska Wolfgangom Sobotkom, ktorý pricestoval na pracovnú návštevu Slovenska. Obaja partneri sa hneď v úvode dotkli tragédie, ktorú vo štvrtok 24. júna v susednej Českej republike napáchal prírodný živel. „Aj toto hrozné nešťastie, ktoré si, žiaľ, vyžiadalo ľudské obete a obrovské materiálne škody, potvrdilo aké je dôležité, že si vedia najbližší susedia rýchlo a efektívne pomáhať,“ vyhlásil minister I. Korčok a ocenil rýchlu asistenciu slovenských a rakúskych záchranárskych zložiek v priľahlom Česku. „Slavkovský formát tým potvrdil svoju opodstatnenosť v regionálnej spolupráci,“ doplnil šéf slovenskej diplomacie.

Obaja partneri rovnako ocenili pretrvávajúcu vysokú intenzitu vzájomných kontaktov a návštev politických predstaviteľov, čo napomáha budovaniu veľmi dobrých susedských vzťahov. „Pandémia, ktorá je už rok a pol súčasťou nášho života, potvrdzuje, že bez dobrých dvojstranných vzťahov by bol život našich občanov oveľa komplikovanejší. Teší ma, že s Rakúskom sme v ostatnom období zintenzívnili bilaterálnu spoluprácu a častejšie sa konečne stretávame za rokovacím stolom aj v rámci regionálnych formátov,“ uviedol minister Korčok.

Viac..  EÚ zrejme umožní retroaktívne clá pre čínske elektromobily

V diskusii rezonovala aj téma prebiehajúcej Konferencie o budúcnosti Európy. Minister Korčok a predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka sa zhodli na tom, že základným predpokladom úspechu projektu je aktívne zapojenie občanov členských krajín EÚ do diskusií a posilnenie vlastníctva nad európskymi témami. Názory občanov, ako aj odborníkov z rôznych oblastí môžu významne prispieť k formovaniu budúcnosti Európy.

Rokovania sa dotkli aj témy migračnej politiky, v rámci ktorej Slovensko a Rakúsko zastávajú rovnaké pozície, či už ide o potrebu adresovania prvotných príčin migrácie, pomoci štátom prvého kontaktu alebo posilnenia hraníc EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices