Ilustračné PHOTO Zdroj: © European Union, European Council

Nemeckého ministra zdravotníctva hnevá, že sa EÚ nedohodla na pravidlách pre cestujúcich z krajín s novými variantmi

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyjadril nespokojnosť s tým, že sa krajiny Európskej únie (EÚ) nedokázali dohodnúť na jednotných pravidlách pre cestujúcich z regiónov s vysokým výskytom variantov koronavírusu. Nemecko vyžaduje, aby ľudia prichádzajúci z oblastí s novými variantmi vírusu, ako je napríklad Veľká Británia, išli na 14 dní do karantény, hoci sú úplne zaočkovaní. Iné krajiny únie pre vakcinovaných ľudí uplatňujú kratšiu karanténu alebo žiadnu.

Šéf nemeckého rezortu zdravotníctva v piatok v Berlíne pred novinármi vyslovil ľútosť nad tým, že nebola možná lepšia koordinácia medzi 27 členskými štátmi EÚ. „Bolo by lepšie, keby sa pre to našli jednotné pravidlá,“ povedal. „Ak nie, budeme musieť naďalej tvoriť naše vlastné, aby sme sa chránili,“ dodal.

Podľa nemeckých predstaviteľov nákazlivejší delta variant koronavírusu teraz tvorí najmenej 15 percent všetkých prípadov v krajine. V Británii sa už pritom stal dominantným. Lothar Wieler, riaditeľ Inštitútu Roberta Kocha, ktorý v Nemecku zodpovedá za kontrolu a prevenciu chorôb, očakáva, že delta variant bude v krajine tiež nakoniec dominantný. Vyzval preto ľudí, aby sa dali čo najskôr zaočkovať.

Viac..  M. Beňová: Právo na opravu má obmedziť často neodôvodnené zdražovanie výrobkov

Vedci tvrdia, že vakcíny schválené na použitie v Európskej únii poskytujú dobrú ochranu pred vážnym ochorením, pričom to platí aj pre delta variant. Zatiaľ však ešte nie je jasné, aké veľké je riziko, že vírus môžu prenášať aj zaočkovaní ľudia.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Rada EÚ schválila predĺženie COVID preukazov

Rada Európskej únie (EÚ) v utorok predĺžila používanie digitálnych COVID preukazov do konca júna 2023. …

Consent choices