migranti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Únia poskytne Turecku na migrantov ďalšie 3 miliardy eur

Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) v piatok schválili plány poskytnúť Turecku ďalšie 3 miliardy eur na ďalšie poskytovanie pomoci sýrskym utečencom na jeho území a na pomoc „krajine polmesiaca“ pri zlepšovaní hraničných kontrol. Ako uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová, plán vypracovala Európska komisia a čoskoro ho formálne schvália.

V roku 2015 vstúpilo do Európskej únie viac ako milión migrantov. Mnohí utiekli pred konfliktmi v Sýrii a Iraku, pričom ich prechod Tureckom následne ochromil zariadenia pre migrantov na gréckych ostrovoch a spôsobil jednu z najväčších politických kríz v EÚ.

Aby Turecko zastavilo odchod ľudí z jeho územia, EÚ ponúkla krajine 6 miliárd eur a perspektívu zrýchlených rozhovorov o členstve v EÚ spolu s bezvízovým stykom. Európska komisia medzičasom poslala Turecku väčšinu finančných prostriedkov, napriek tomu, že prístupové rokovania sa však zastavili a Turecko stále nesplnilo niekoľko kritérií na zabezpečenie bezvízového styku.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Podľa odhadov sa na území Turecka momentálne nachádza približne 3,7 milióna utečencov zo Sýrie a státisíce z Libanonu a Jordánska.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices