Ilustračné PHOTO: © European Union.

Brusel a Londýn sa dohodli na odložení kontroly niektorých tovarov prepravovaných medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva

Európska únia a Spojené kráľovstvo sa v stredu dohodli, že nenechajú spor o prepravu chladeného mäsa z Británie do Severného Írska dostať sa spod kontroly a ešte viac poškodiť aj tak napäté vzťahy. Preto o tri mesiace odložili niektoré kontroly obchodu po brexite, ktoré mali nadobudnúť účinnosť od štvrtka. Odloženie ponecháva Londýnu dodatočný priestor, aby sa prispôsobil záväzkom, ktoré prijal.

„Sme radi, že sme sa dokázali dohodnúť na rozumnom predĺžení voľnej prepravy chladeného mäsa z Veľkej Británie do Severného Írska,“ povedal britský minister pre brexit David Frost.

Dohoda o vzťahoch po brexite medzi Európskou úniou a Spojeným kráľovstvom znamená, že niektoré tovary musia prejsť colnou kontrolou medzi Severným Írskom a zvyškom Británie. Cieľom je zachovanie otvorených hraníc medzi Írskom a Severným Írskom, čo je kľúčovým pilierom severoírskeho mierového procesu.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia víta politickú dohodu o celoúnijnom systéme certifikácie odstraňovania uhlíka

Komisia víta predbežnú dohodu medzi Európskym parlamentom a Radou o prvom dobrovoľnom rámci EÚ pre certifikáciu …

Consent choices