Janez Janša PHOTO: © European Union

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom bude premiér Janša

Slovinsko sa na čele Európskej únie vystrieda s Portugalskom, ktoré zastávalo predsedníctvo v prvej polovici tohto roka. Krajina sa chce sústrediť na hospodársku obnovu a posilňovanie odolnosti EÚ. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom, spojenectvo s populistickým Viktorom Orbánom, bude premiér Janez Janša.

Slovinský premiér Janez Janša a predstavitelia slovinskej vlády diskutovali o programe slovinského predsedníctva 26. mája s predsedom Parlamentu Davidom Sassolim a lídrami politických skupín v Európskom parlamente. „Slovinské predsedníctvo prichádza v momente, ktorý je pre Európy kritický, kedy sa snažíme zvonu vybudovať našu úniu po pandémii COVID-19,“ vyhlásil pri tejto príležitosti David Sassoli.

Sloganom slovinského predsedníctva Rady Európskej únie 2021, je: Spoločne. Odolná. Európa.

Pri predstavovaní priorít, slovinský minister zahraničných vecí Anže Logar zdôraznil, že Slovinsko sa ujíma predsedníctva v rozhodujúcom okamihu, keď EÚ prijíma dôležité balíčky týkajúce sa zelenej a digitálnej transformácie a budovania odolnosti EÚ. „Predsedníctvo je príležitosťou na posilnenie integrácie v rámci EÚ 27 a v rámci inštitúcií EÚ a nasmerovať rozvoj na inovatívne a tvorivé spoločenstvo založené na trvalo udržateľnom rozvoji.“
Janez Janša  PHOTO: © European Union

Premiér v centre pozornosti

Slovinský predseda vlády Janez Janša bude v centre pozornosti najbližších šesť mesiacov, keďže bude jeho vláda predsedať Rade EÚ. Ale už od vlaňajšieho tretieho pôsobenia vo funkcii predsedu vlády čelil mnohým medzinárodným titulkom, kde čelil rozsiahlym obvineniam z obmedzovania slobody médií, z podkopávania práce prokurátorov EÚ, oslabenia súdov a nezávislých dozorných orgánov a vedenia „kultúrnej vojny“ o múzeá, pripomína portál Politico.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Janša je tiež neochvejným zástancom bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a plodným používateľom Twitteru, ktorý si vyslúžil prezývku „maršal Tweeto“ – predstavenie maršala Josipa Broza Tita, dlhoročného vodcu komunistickej Juhoslávie, ktorého súčasťou bolo kedysi aj Slovinsko. . Janša použil platformu sociálnych médií na prepísanie nepodložených konšpiračných teórií o podvodoch s voličmi v posledných voľbách v USA, na predpovedanie, že Joe Biden bude „jedným z najslabších prezidentov v histórii“, a na osobné útoky na novinárov, kritikov a oponentov, dodáva Politico.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie – 100 miliónov eur tento …

Consent choices