laboratorium, vyskum, veda
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Európska komisia otvorila Vedomostné centrum pre rakovinu

Centrum predstavuje novú online platformu na zhromažďovanie poznatkov a koordináciu opatrení v boji proti rakovine, ktorá je v Európe najčastejšou príčinou smrti medzi osobami mladšími ako 65 rokov, uviedla Európska komisia.

Európska komisia (EK) v stredu otvorila Vedomostné centrum pre rakovinu. Ako informovala v tlačovej správe, ide o prvú hlavnú akciu realizovanú v rámci európskeho plánu na boj proti rakovine, ktorá je v Európe najčastejšou príčinou smrti medzi osobami mladšími ako 65 rokov. Centrum predstavuje novú online platformu na zhromažďovanie poznatkov a koordináciu opatrení v boji proti tejto chorobe. Jeho úlohou bude mapovať najnovšie poznatky o rakovine, poskytovať usmernenia v oblasti zdravotnej starostlivosti, ako aj systémy zabezpečovania kvality.

Súčasťou platformy je Vedomostný portál v oblasti podpory zdravia a prevencie chorôb, ktorý slúži ako referenčný bod pre tvorbu politiky v oblasti prevencie. Platforma zároveň zahŕňa európsky informačný systém o rakovine a európske usmernenia a systémy zabezpečovania kvality v oblasti prevencie, skríningu a diagnostiky rakoviny a onkologickej starostlivosti.

Viac..  EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Vedomostné centrum je hlavnou iniciatívou európskeho plánu na boj proti rakovine, ktorý je hlavnou prioritou Komisie pod vedením predsedníčky Ursuly von der Leyenovej v oblasti zdravia a kľúčovým pilierom silnej európskej zdravotnej únie.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices