simecka
Michal Šimečka, europslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Europoslanec Šimečka: Takto tú tretiu vlnu nezvládneme

„Takto tú tretiu vlnu nezvládneme. Ak by politici všetko nechávali na dobrovoľnosť a báli sa „polarizovať spoločnosť“, tak doteraz máme otroctvo, ženy sú bez volebného práva a jazdíme pod vplyvom alkoholu. Vláda je tu od toho, aby prevzala zodpovednosť za náročné rozhodnutia, aj keď nie sú každému po chuti. Na to získala mandát od voličov, na to má k dispozícii aparát desiatok tisíc úradníkov, analytičiek a vedcov, ktorí jej pripravujú návrhy najlepších možných opatrení.Keď tu máme odborný konsenzus, že len vysoká miera zaočkovania pomôže zminimalizovať dopady tretej vlny – obete na životoch, zavreté školy, zbankrotované podniky a ľudí bez príjmu – tak je povinnosťou politikov spraviť všetko preto, aby túto vysokú mieru dosiahli. Aj zvýhodnením tých, ktorí sa zaočkovali, a prenesením vyššej miery povinností na tých, ktorí sa slobodne rozhodnú neočkovať.Čokoľvek iné je len populistické surfovanie na strachu ľudí. Podobne ako pri migrantoch alebo „zlom Bruseli“. Aké prekvapivé, že všetky tieto témy sú v repertoári Sme rodina tak rovnocenne zastúpené. Premiér Heger by si mal v koalícii rýchlo zjednať poriadok,“ hovorí Michal Šimečka.


Svet pre delta variant zažíva veľmi nebezpečné obdobie pandémie, varuje šéf WHO

ŽENEVA 2. júla (SITA/AP) – Svet čelí „veľmi nebezpečnému obdobiu“ pandémie ochorenia COVID-19. V piatok to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a varoval, že nákazlivejší delta variant koronavírusu identifikovali už v takmer 100 krajinách.

Viac..  Vladimír Bilčík: Prechovávam úctu k právu na život, a rovnako k právu žien na slobodné rozhodnutie o svojom tele

Generálny riaditeľ WHO upozornil, že delta variant, ktorý po prvý raz identifikovali v Indii, sa naďalej vyvíja a mutuje, pričom sa v mnohých krajinách stáva dominantným variantom koronavírusu. „Už som vyzval lídrov na celom svete, aby zabezpečili, že o takomto čase na budúci rok bude v každej krajine zaočkovaných 70 percent všetkých obyvateľov,“ vyjadril sa a dodal, že to efektívne ukončí akútnu fázu pandémie.

Vo svete rozdistribuovali tri miliardy dávok vakcín a „je v kolektívnej moci niekoľkých krajín zintenzívniť a zabezpečiť spoločné používanie vakcín,“ povedal Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Z dosiaľ podaných dávok vakcín len menej ako dve percentá rozdali v chudobnejších krajinách. Bohaté krajiny ako Spojené kráľovstvo, USA, Francúzsko a Kanada sľúbili, že darujú miliardu dávok vakcín, WHO však odhaduje, že na imunizáciu sveta bude treba 11 miliárd dávok.

O red

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices