Čo nové doma i vo svete? Slovinsko preberá predsedníctvo Rady EÚ, V Únii začal platiť covid pas, podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovinsko na pol roka preberá predsedníctvo Rady Európskej únie. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom bude premiér Janša

Slovinsko sa na čele Európskej únie vystrieda s Portugalskom, ktoré zastávalo predsedníctvo v prvej polovici tohto roka. Krajina sa chce sústrediť na hospodársku obnovu a posilňovanie odolnosti EÚ. Stredobodom pozornosti pre spory s Bruselom, spojenectvo s populistickým Viktorom Orbánom, bude premiér Janez Janša, viac o novom predsedníctve TU.

Svet pre delta variant zažíva veľmi nebezpečné obdobie pandémie, varuje šéf WHO

Svet čelí „veľmi nebezpečnému obdobiu“ pandémie ochorenia COVID-19. V piatok to vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus a varoval, že nákazlivejší delta variant koronavírusu identifikovali už v takmer 100 krajinách, viac o šírení delta variantu TU.

V Únii začal platiť digitálny COVID preukaz EÚ

Počínajúc prvým júlom začína v EÚ platiť nariadenie o digitálnom COVID preukaze. Znamená to, že občania EÚ a osoby s trvalým pobytom v EÚ budú mať možnosť nechať si vystaviť a overiť digitálne COVID preukazy v celej EÚ, viac o covid pasoch TU.

Samit Európskej rady v Bruseli sa venoval migrácii aj Maďarsku

Témami zasadnutia Európskej rady, ktoré sa v dňoch 24. a 25. júna konalo v Bruseli, bola migrácia, ekonomická obnova, kybernetická bezpečnosť a zahraničnopolitické témy. Vyplýva to z Informácie o priebehu a výsledkoch zasadnutia Európskej rady a Eurosamitu v dňoch 24. a 25. júna v Bruseli, ktorú vláda na svojom dnešnom zasadnutí vzala na vedomie, viac o samite TU.

Európska komisia rozhodla: Klietky v EÚ musia skončiť

Európska komisia v stredu oznámila, že vyhovie požiadavkám Európskej občianskej iniciatívy Koniec doby klietkovej, ktorej cieľom je zakázať klietkový chov sliepok, králikov, teliat, husí, kačíc, prasníc a prepelíc. Komisia podporila aj všetky kľúčové body, vrátane požiadavky na finančnú podporu na prestavbu chovov a takisto na reguláciu dovozu produktov z klietkového chovu do EÚ. Tým začína legislatívny proces, na ktorého konci by mala byť Európska únia bez klietok. Legislatívny proces sa začne do konca roku 2023 a platnosť zákazu klietkového chovu by mala začať od roku 2027, viac TU.

Prieskum Eurobarometra: Európania a elektronická komunikácia v EÚ

Komisia uverejnila výsledky najnovšieho prieskumu Eurobarometra o elektronických komunikáciách v EÚ. Prieskum prebiehal od novembra do decembra 2020 a od februára do marca 2021, výsledký prieskumu nájdete TU.

Slovensko ide vlastnou cestou. Podmienky pre cestovanie sa radikálne menia

Slovenská vláda schválila návrh Ústredného krízového štábu, ktorý hovorí o podmienkach návratu na Slovensko platných od 09. júla. Návrh rozlišuje zaočkovaných ľudí a ostatných. Jednou zo zmien je aj režim pre pendlerov. Nezaočkovaní pendleri budú musieť ísť do karantény, viac o cestovaní TU.

Vladimír Bilčík: Vzdušný priestor Bieloruska nie je bezpečný pre nikoho a určite nie pre európske lietadlá

Bielorusko sa odplatilo Európskej únii (EÚ) za sankcie a pozastavuje s ňou spoluprácu na zamedzenie nelegálnej migrácie. Tiež zakázalo vstup na svoje územie predstaviteľom z eurobloku. K téme sa vyjadrial europoslanec Bilčík, viac TU.

Únia poskytne Turecku na migrantov ďalšie 3 miliardy eur

Vedúci predstavitelia Európskej únie (EÚ) v piatok schválili plány poskytnúť Turecku ďalšie 3 miliardy eur na ďalšie poskytovanie pomoci sýrskym utečencom na jeho území a na pomoc „krajine polmesiaca“ pri zlepšovaní hraničných kontrol. Ako uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová, plán vypracovala Európska komisia a čoskoro ho formálne schvália, viac o tejto správe TU.

Nemeckého ministra zdravotníctva hnevá, že sa EÚ nedohodla na pravidlách pre cestujúcich z krajín s novými variantmi

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn vyjadril nespokojnosť s tým, že sa krajiny Európskej únie (EÚ) nedokázali dohodnúť na jednotných pravidlách pre cestujúcich z regiónov s vysokým výskytom variantov koronavírusu. Nemecko vyžaduje, aby ľudia prichádzajúci z oblastí s novými variantmi vírusu, ako je napríklad Veľká Británia, išli na 14 dní do karantény, hoci sú úplne zaočkovaní. Iné krajiny únie pre vakcinovaných ľudí uplatňujú kratšiu karanténu alebo žiadnu, viac TU.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Čo nové doma i vo svete? Matovič v Moskve aj v Budapešti rokuje o Sputniku, Vakcína od AstraZeneca môže podľa EMA súvisieť s veľmi zriedkavými krvnými zrazeninami

Matovič v Moskve aj v Budapešti rokuje o vakcíne Sputnik Vo štvrtok minister zahraničných vecí …

Consent choices