hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Zastavme spoločne európsky biomasaker

Na splnenie cieľov, ktoré sme si ako Európska únia stanovili v oblasti obnoviteľných zdrojov energie do roku 2020, krajiny takmer zdvojnásobili množstvo spálenej biomasy (lesného dreva). Práve v najbližších týždňoch budú aj naši ministri rozhodovať o tom, aké budeme mať pravidlá na používanie obnoviteľných zdrojov. Budú teda rozhodovať o tom či sa situácia zlepší, alebo naopak zhorší. Lebo nie je jedno, aké drevo pálime.

Čo je to európsky biomasaker?

Zjednodušene povedané biomasaker znamená pálenie lesného dreva či už toho slovenského, alebo brazílskeho, ktoré prispieva k ničeniu prírody. Väčšina tejto biomasy pochádza z lesov EÚ, ale dovážame ju aj z ďalekých krajín ako napríklad Brazílie. Pojem biomasaker zaviedlo na Slovensku Lesoochranárske zoskupenie VLK svojou kampaňou proti štátnym dotáciám práve na spaľovanie lesnej biomasy.

Práve s vašou pomocou chcem presadiť sprísnenie pravidiel pre obnoviteľné zdroje tak, aby sa pod ich zásterou neničila naša príroda ani klíma. Obnoviteľné zdroje sú cesta no musia byť využívane v súlade s potrebami prírody. Pokiaľ naozaj chceme zlepšenie, potrebujeme sa začať rozprávať o kvalite používania obnoviteľných zdrojov energie. V opačnom prípade zelená energia nebude naozaj zelená a naše lesy budú naďalej spaľované.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Petíciu môžete podpísať TU.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices