Josep Borrell Fontelles, High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy, on the left, meets with Majlis Speaker Ali Larijani, on the right, n Tehran, Iran on February 03, 2020. PHOTO: © European Union

Francúzsko, Nemecko a Čína navrhujú rokovania o jadrovej dohode s Iránom

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecká kancelárka Angela Merkelová a čínsky prezident Si Ťin-pching sa zhodujú na napredovaní s rozhovormi zameranými na oživenie jadrovej dohody s Iránom z roku 2015. Podľa nich je pre rokovania otvorené „okno príležitosti“. Trojica lídrov sa spolu v pondelok rozprávala prostredníctvom videohovoru, informoval nemenovaný predstaviteľ z úradu francúzskeho prezidenta. Podľa neho sa zhodli na tom, že je potrebné pokročiť v rokovaniach s cieľom dosiahnuť dohodu „čo najskôr“ a vyhnúť sa riziku šírenia jadrových zbraní.

„Musíme to urobiť teraz,“ aby sme sa vyhli ďalším hrozbám voči stabilite v regióne, povedal spomenutý predstaviteľ a dodal, že cieľom tohto odkazu je povzbudiť vyjednávačov po mesiacoch nepresvedčivých rozhovorov.

Rusko, Čína, Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo a Irán, ktoré sú zostávajúcimi stranami v dohode, sa počas šiestich kôl rozhovorov vo Viedni usilovalo vyriešiť otázky opätovnej účasti Spojených štátov a toho, ako sa Irán vráti k dodržiavaniu dohody. Ostatné kolo rozhovorov sa skončilo 20. júna. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa začnú ďalšie rozhovory.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Dohoda z roku 2015 je zameraná na to, aby zabránila Iránu vo vývoji zbraní, o čo Teherán podľa svojich vyjadrení nemá záujem. V roku 2018 bývalý americký prezident stiahol USA z dohody, ale súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden oznámil, že sa k nej chcú vrátiť.

Francúzsko a Nemecko informovali, že trojica lídrov sa v pondelok zhovárala aj o vzťahoch Európskej únie a Číny, medzinárodnom obchode, ochrane klímy a biodiverzity a spolupráci v boji proti pandémii ochorenia COVID-19.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Si Ťin-pching: Peking je ochotný posilniť vzťahy s EÚ

Čína je ochotná posilniť vzťahy s Európskou úniou, uviedol v piatok čínsky prezident Si Ťin-pching …

Consent choices