orban
Maďarský premiér Viktor Orbán. PHOTO: © European Union.

Reportéri bez hraníc zaradili maďarského premiéra na zoznam nepriateľov slobody tlače

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) zaradila maďarského premiéra Viktora Orbána na svoj zoznam predátorov slobody tlače. Je to po prvý raz, čo sa na zoznam predstaviteľov štátov, ktorí podnikajú masívne kroky proti slobode tlače, dostal líder západoeurópskej krajiny.

Podľa správy RSF Orbán „od svojho návratu k moci v roku 2010 sústavne a účinne oslabuje pluralitu a nezávislosť médií “, pričom používa rôzne predátorské techniky. „Metódy môžu byť rafinované alebo bezočivé, ale vždy sú efektívne,“ uvádza sa v správe, ktorá spomína kontrolu nad 80% médií prostredníctvom nákupov oligarchov blízkych maďarskej vládnej strane Fidesz. Súkromné médiá v Maďarsku sú diskriminované v prístupe k informáciám a vládnej reklame a sú očierňované ako dodávatelia „falošných správ“, tvrdí tiež mimovládka.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács organizáciu skritizoval a vyjadril sa, že by sa podľa neho mala volať „Falošné správy bez hraníc“. Zakladajúci člen Fideszu a europoslanec Tamás Deutsch zase na sociálnej sieti Facebook napísal, že správa RSF je časťou „najnovšej vlny útokov proti Maďarsku“.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Na tohtoročnom zozname, ktorý RSF zverejnili prvýkrát za päť rokov, je dovedna 37 lídrov. Pribudli naň aj dve ženy – premiérka Bangladéša Hasína Wadžídová a správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. Figuruje tam tiež saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán.

Generálny tajomník RSF Christophe Deloire vyzval svetové vlády, aby sa vzdali praktík lídrov na zozname a aby ocenili pozitívne prínosy nezávislej tlače. „Nemôžeme dovoliť, aby sa ich metódy stali novým normálom,“ vyjadril sa a vyzval svetových predstaviteľov, aby aj oni odsúdili daných predátorov.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Orbán: Voľby v USA a do Európskeho parlamentu môžu priniesť mier do Európy

Predseda maďarskej vlády a predseda Fideszu Viktor Orbán sa domnieva, že tento rok môže nastať …

Consent choices