peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vláda SR bude rokovať o zavedení zaokrúhľovania cien pre obmedzenie jedno- a dvojcentoviek

Vláda bude v stredu rokovať o zavedení zaokrúhľovania cien tovarov a služieb v hospodárstve tak, aby sa významne obmedzil obeh jednocentových a dvojcentových mincí. Použiť sa má podobný princíp ako pri zrušení 10 a 20 halierových mincí v minulosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cenách od Ministerstva financií SR, ktorý bol zaradený do programu stredajšej schôdze. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. januára 2022.

Navrhuje sa zaokrúhľovanie len hotovostných platieb, nakoľko cieľom zmeny je obmedzenie obehu mincí, a to matematickým spôsobom zaokrúhľovania, ktorý je neutrálny, spravodlivý pre obe strany, obchodníka aj kupujúceho. Pri platbe do 5 eurocentov sa navrhuje zaokrúhlenie na 5 eurocentov. Úpravou sa majú znížiť náklady podnikateľov za poplatky bánk za vloženie, resp. spracovanie jednocentových a dvojcentových mincí. Cieľom je zjednodušenie vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku aj pozitívny efekt na životné prostredie znižovaním použitia obalového materiálu a počtu prepráv týchto mincí.

Okrem toho by malo v stredu Ministerstvo financií SR predložiť na rokovanie vlády aj návrh novely daňového poriadku. Primárnym cieľom predkladaného návrhu je vytvorenie nových efektívnych nástrojov v boji proti daňovým podvodom a motivácia daňových subjektov k dobrovoľnému plneniu svojich daňových povinností. Zmena sa navrhuje v hodnotení daňových subjektov, tzv. indexe daňovej spoľahlivosti. Z neverejnej formy hodnotenia sa navrhuje prejsť na transparentnú formu hodnotenia.

Viac..  Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Daňové subjekty, ktoré si budú zodpovedne plniť svoje daňové povinnosti, napr. včasné podávanie daňových priznaní a platenie dane, budú po odobrení návrhu odmeňované benefitmi. Naopak, tí podnikatelia, ktorí nebudú hodnotení ako spoľahliví, budú motivovaní k zodpovednejšiemu prístupu. Na skvalitnenie výberu daní a očistenie podnikateľského prostredia prispeje po prípadnom schválení novely aj vylúčenie – diskvalifikácia fyzických osôb, ktoré sú štatutármi daňových subjektov, ktoré si neplnia zákonné povinnosti. S cieľom znižovania administratívnej záťaže sa majú novelou zrušiť tiež osvedčenia o registrácii, tzv. kartičky.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ceny obuvi a oblečenia sú na Slovensku približne na úrovni priemeru EÚ

Narušenie sezónnej cyklickosti v segmente oblečenia a obuvi ovplyvňuje najmä vysoká inflácia. Ceny oblečenia a …

Consent choices