mobil, internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament schválil kontroverzný zákon pre odhaľovanie sexuálneho zneužívania detí na internete

Európsky parlament v stredu schválil kontroverzný zákon, ktorý poskytovateľom internetových služieb umožní odhaľovať a odstraňovať z online prostredia materiál so sexuálnym zneužívaním detí. Legislatíva umožní spoločnostiam sledovať na svojich platformách explicitný materiál bez obáv z porušenia európskych prísnych zákonov o ochrane súkromia.

V pomere hlasov 537 (za): 133 (proti): 24 (zdržalo sa hlasovania) Parlament schválil spomínanú dočasnú legislatívnu úpravu aj napriek tomu, že viacerí európski zákonodarcovia varovali, že pravidlá sú „právne chybné“ a môžu sa rozpadnúť pred súdom, informuje Politico.

Nariadenie bude platiť dovtedy, kým sa podarí dohodnúť nové dlhodobé pravidlá zamerané na boj proti sexuálnemu zneužívaniu v online prostredí, maximálne môže ísť o 3 roky.

Narušenie ochrany súkromia

Tento návrh postavil Európsku komisiu, ktorá zákon navrhla, a aktivistov za práva detí proti Parlamentu a európskym regulačným orgánom pre ochranu súkromia, ktorí sa obávajú, že by návrh zákona mohol narušiť pravidlá EÚ v oblasti ochrany súkromia, dodáva portál Politico.

Poskytovatelia služieb elektronickej komunikácie – napríklad v oblasti správ, e-mailov či chatov – budú môcť na základe dohodnutej výnimky dobrovoľne odhaľovať a nahlasovať sexuálne zneužívanie detí na internete, hoci to nebude ich povinnosťou. Rovnako budú môcť prijímať opatrenia proti kybernetickému nadväzovaniu kontaktov na sexuálne účely a oznamovať domnelé sexuálne zneužívanie detí online príslušným orgánom presadzovania práva a justičným orgánom či organizáciám konajúcim vo verejnom záujme proti sexuálnemu zneužívaniu detí.

Viac..  Ostrá kritika zo strany slovenských mlynárov: ohrozenie potravinárstva pre "bruselských byrokratov"
Komisárka pre vnútorné veci Ylva Johansson   PHOTO: European Union 2021.

Poskytovatelia služieb by pritom mali používať technológie, ktoré zasahujú do súkromia v čo najmenšej miere.

Komisia tlačila na Parlament

Krátko po tom, čo Komisia v septembri zverejnila svoj návrh, okamžite tlačila na Európsky parlament, aby do decembra schválil nové pravidlá, čo európski zákonodarcovia neurobili.

Návrh zákona bol pozastavený z dôvodu ustanovenia, ktoré spoločnostiam umožňovalo vyhľadávať aj starostlivosť, ktorá sama osebe nepredstavuje zneužitie, ale obsahuje textové a zvukové správy, ktoré naznačujú, že páchateľ manipuluje s deťmi. Členovia parlamentu sa obávali, že umožnenie spoločnostiam vyhľadávať správy im otvára dvere k monitorovaniu ďalšej komunikácie. Tento názor presadili európske regulačné orgány pre ochranu údajov, ktoré tiež varovali, že tieto pravidlá by porušili pravidlá EÚ týkajúce sa ochrany súkromia, dodáva Politico.

O Marco Németh

Naším najmladším kolegom je Marco Németh. Je študentom osemročného gymnázia a Milestone Institute v Budapešti. Marco je autorom knihy Európa v Kocke, ktorá zjednodušene vysvetľuje fungovanie Únie, a zachytáva náš život v nej. Vo svojich článkoch prináša informácie o najaktuálnejších udalostiach z domova, zo sveta a najmä z Európskej únie.

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices