Ilustračné PHOTO Zdroj: screenshot © European Union, European Council

Odborníci vyzývajú na očkovanie detí proti ochoreniu COVID-19

Kým predchádzajúce dve vlny pandémie koronavírusu sa týkali hlavne dospelých a seniorov, avizovaná tretia vlna sa bude podľa všetkého šíriť hlavne medzi deťmi. Viacero odborníkov preto v rámci tlačovej besedy na pôde Ministerstva zdravotníctva SR vyzvalo rodičov, aby zvážili očkovanie svojich potomkov. Podľa odborníkov je to jediná cesta, aby sa deti mohli vrátiť do škôl a k bežnému životu. Aktuálne môžu dostať na Slovensku vakcínu proti ochoreniu COVID-19 adolescenti od 12 rokov. Ďalšie posunutie vekovej hranice sa očakáva v poslednom kvartáli tohto roka.

http://bit.ly/EN_NEWSLETTER_PRIHLASENIE

„Je to to najlepšie, čo môžeme urobiť pre svoje deti,“ uviedol k téme očkovania detí štátny tajomník rezortu zdravotníctva Kamil Száz a vyzval rodičov, aby dôverovali lekárom a vedcom. Vakcinácia síce podľa odborníkov ostáva stále dobrovoľná, ak ju však rodič odmietne, musí si podľa nich uvedomiť všetky negatívne dôsledky. Száz v tejto súvislosti upozornil najmä na tzv. postcovidový syndróm a fakt, že deti môžu byť vektoroví prenášači a koronavírus posunúť na rodičov, starých rodičov alebo napríklad učiteľov.

 Postcovidový syndróm

Prezident Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie SLS Miloš Jeseňák síce konštatoval, že väčšina detí zvládne ochorenie COVID-19 bez problémov, iba asi štvrtina ma symptómy, a ťažší priebeh sa vo väčšine prípadov týka chronicky chorých jedincov, avšak spomínaný postcovidový syndróm už na Slovensku zaregistrovali pri približne stovke detských pacientov. Lekári pritom nevedia predpovedať, ktoré dieťa postihne, často do nemocníc prichádzajú práve tie, ktoré počas samotného ochorenia nemali žiadne príznaky.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

„Sú to deti, ktoré su úplne zdravé, väčšinou je priebeh ochorenia mierny, ale o niekoľko týždňov sa v ťažkom stave dostanú do nemocnice,“ priblížil námestník generálneho riaditeľa NÚSCH pre Detské kardiocentrum Martin Záhorec. Podľa neho ide pritom často o kritické stavy, ktoré si vyžadujú intenzívnu liečbu a následný niekoľkomesačný kľudový režim. COVID-19 je preto podľa odborníkov vážnym zásahom do detského organizmu, pri samotnom očkovaní detí naopak nie sú hlásené výrazné vedľajšie účinky a podanie vakcíny nepreťaží imunitný systém detí.

Podľa hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Eleny Prokopovej je aktuálne na Slovensku zaočkovaných proti koronavírusu 15-tisíc detí nad 12 rokov. V čakárni ich je ďalších 5-tisíc. Deti tvori asi pätinu populácie Slovenska. Podľa posledných údajov by mohlo Slovensko dosiahnuť kolektívnu imunitu pri zaočkovaní 80 percent populácie.

O redakcia/SITA

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Kyberšikana má byť trestným činom v celej Európskej únii

Európska ľudová strana chce presadiť, aby sa kyberšikanovanie stalo trestným činom vo všetkých členských štátoch …

Consent choices