Srbsko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Vladimír Bilčík povedie mediačný tím na rokovaniach v Srbsku

Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) vo štvrtok odletel do Srbska na prvú zahraničnú misiu Európskeho parlamentu po pandémii vôbec. Stretne sa s prezidentom Vučićom a bude viesť dvojdňové kolo rokovaní medzistraníckeho dialógu, ktorý má za cieľ zlepšiť podmienky pre politickú súťaž v krajine a ukončiť volebný bojkot srbskej opozície. 
Mediátori z Európskeho parlamentu (EP) plánujú stretnutia so všetkými relevantnými aktérmi v Srbsku vrátane prezidenta Vučića. Vladimír Bilčík ako stály spravodajca EP pre Srbsko očakáva, že opozícia si sadne za stôl s parlamentnými stranami: „Očakávam, že dobrá vôľa parlamentných strán v Srbsku a mimoparlamentnej opozície počas bilaterálnych rokovaní v posledných mesiacoch sa v Belehrade pretaví do konštruktívnych stretnutí. Aby sa Srbsko pohlo na európskej ceste potrebuje fungujúce demokratické inštitúcie. Preto je dôležité, aby ďalšie voľby v Srbsku prebehli slobodne a aby sa ich zúčastnili všetky politické strany,“ uviedol Bilčík.
Srbská verejnosť podrobne sleduje aktivity mediačného tímu pod Bilčíkovým vedením a v úzkej spolupráci s predsedom srbského parlamentu Ivicom Dačićom. Podľa Bilčíka je potrebné nájsť dohodu medzi vládnou väčšinou a opozíciou čo najskôr, aby sa ňou mohli riadiť najbližšie parlamentné voľby. Rokovania medzi relevantnými politickými hráčmi budú viesť europoslanci a uskutočnia sa v historickej budove „Srbského paláca“ v Belehrade.
Spolu s Vladimírom Bilčíkom sú členmi europarlamentnej delegácie aj slovinská europoslankyňa Tanja Fajon, nemecký politik a bývalý europoslanec Knut Fleckenstein a taktiež bývalý slovenský minister zahraničných vecí, diplomat a europoslanec Eduard Kukan, ktorý sa dlhodobo venuje západnému Balkánu.
Europarlament sprostredkúva medzistranícky dialóg v Srbsku od roku 2019, od marca tohto roku sa v rámci tohto dialógu uskutočnilo viac ako 20 stretnutí so všetkými srbskými stranami, na ktorých sa pripravila politická pôda pre živé rokovania v Belehrade. Aktuálna cesta europoslancov odštartuje druhú implementačnú fázu medzistraníckeho dialógu v Srbsku. Európsky parlament jasne potvrdil, že medzistranícky dialóg v Srbsku považuje za kľúčový politický nástroj na európskej ceste Srbska, keď od vypuknutia pandémie povolil prvú zahraničnú misiu europoslancov mimo únie práve do Belehradu.
Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

O mam

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices