Ilustračné PHOTO: screenshot © European Union-EP.

Vlády by mali byť pri uvoľňovaní opatrení extrémne opatrné, varuje WHO

Riaditeľ programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre núdzové situácie vyzval vlády na „extrémnu opatrnosť“ pri úplnom uvoľňovaní opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19. Varoval zároveň, že keď sa krajiny otvoria, zvýši sa šírenie vírusu.

Michael Ryan v odpovedi na otázku počas tlačovej konferencie, aký má názor na rozhodnutie Veľkej Británie uvoľniť všetky obmedzenia napriek rastúcemu počtu nových prípadov nákazy, skonštatoval, že „všetky krajiny teraz nejakým spôsobom uvoľňujú opatrenia“ v nádeji, že dosiahnu rovnováhu medzi návratom k normálnosti a potrebou kontrolovať šírenie vírusu v čase rastúcej zaočkovanosti. „Keď sa otvoríte, šírenie sa zvýši,“ uviedol Ryan s tým, že nie každý je zaočkovaný a tiež pretrváva neistota v tom, ako veľmi očkovanie obmedzuje šírenie.

Maria Van Kerkhove z WHO doplnila, že šírenie COVID-19 súvisí s viacerými faktormi – správaním koronavírusu a jeho variantov, sociálnym miešaním, redukciou spoločenských opatrení a tiež nerovnou a nerovnomernou distribúciou vakcín. „Vírus nám práve ukazuje, že sa mu darí. To nie je teoretické,“ poznamenala.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahli vyše štyri milióny ľudí, čo je zhruba 2,2 percenta z celkového počtu evidovaných nakazených.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Komisia vybrala nové kolo 170 projektov v rámci Nástroja technickej podpory (TSI) s cieľom podporiť členské štáty pri …

Consent choices