leyen
Ursula von der Leyen, predsedníčka Európskej komisie. PHOTO: European Union

Von der Leyen chce pomôcť Cypru vyriešiť otázku migrácie

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa snaží nájsť spôsoby, ako pomôcť Cypru zastaviť príliv migrantov do východného Stredomoria z okolitých štátov vrátane Turecka.

Počas štvrtkovej návštevy „Afroditinho ostrova“ bližšie nekonkretizovala, ako by Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž Frontex mohla Cypru pomôcť. Uviedla však, že Európsky podporný úrad pre azyl môže zintenzívniť svoje úsilie s cieľom pomôcť Cypru vybavovať žiadosti o azyl. Podľa cyperských úradov počet migrantov a utečencov, ktorí buď dostali alebo požiadali o medzinárodnú ochranu na Cypre, v súčasnosti predstavuje 4 % populácie krajiny.

Čísla EÚ ukazujú, že drvivá väčšina zo 4437 migrantov, ktorí sa v tomto roku dostali na Cyprus, prešla nárazníkovou zónou kontrolovanou OSN. Oproti minulému roku v doterajšom priebehu roka stúpla migrácia na Cypre o 30 %. Väčšina migrantov prilieta z Turecka na sever ostrova a odtiaľ sa snaží dostať na medzinárodným spoločenstvom uznávaný juh.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Príchod migrantov zo severu smerom na juh má pritom v ostatných troch rokoch stúpajúcu tendenciu. Medzinárodná sieť prevádzačov si za pašovanie migrantov na juh údajne účtuje 5-tisíc dolárov (približne 4200 eur) na osobu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices