Europsky parlament, Brusel
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Tento týždeň v Europarlamente: Emisie, zdravotné hrozby, ľudské práva 

Europoslanci sa v nadchádzajúcich dňoch zamerajú na nový návrh Komisina zníženie emisií skleníkových plynov a budú hlasovať o právnych predpisoch týkajúcich sa cezhraničných zdravotných hrozieb.

 

Balíček „Fit for 2030/Fit for 55″

V stredu bude Výbor pro životné prostredie diskutovať s podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o novom legislatívnom balíčku, ktorého cieľom je dosiahnuť zníženie emisií skleníkových plynov najmenej o 55 % do roku 2030. Komisárka Kadri Simsonová predloží návrhy poslancom vo výbore pre priemysel.

Cezhraničné zdravotné hrozby

V utorok budú poslanci vo výbore pre životné prostredie hlasovať o nových právnych predpisoch zameraných na lepšie zvládanie závažných cezhraničných zdravotných hrozieb, ako je napríklad pandémia koronavírusu. Návrh zahŕňa prijatie plánu zdravotnej pripravenosti EÚ na pandémiu a silnejší monitorovací systém na včasné odhaľovanie hrozieb.

Ľudská práva v globálnom svete

Prvá globálna konferencia na vysokej úrovni o stave ľudských práv sa bude konať v piatok. Európsky parlament ju spoluorganizuje s Globálnym kampusom ľudských práv, čo je sieť univerzít vyučujúcich ľudské práva.

Vonkajšie vzťahy

Poslanci vo výbore pre zahraničné vzťahy budú vo štvrtok hlasovať o troch návrhoch uznesení s odporúčaniami pre budúce vzťahy EÚ s USA, Ruskom a Čínou.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

Pravidlá roamingu

Dnes sa výbor pre vnútorný trh vyjadril k návrhu o predĺžení súčasných pravidiel roamingu v EÚ do roku 2032.

Boj proti násiliu na základe pohlaví

V utorok budú výbory pro právne záležitosti a práva žien hlasovať o spoločnej správe týkajúcej sa dopadu partnerského násilia a práv starostlivosti o deti na ženy a deti.

Vo štvrtok budú výbory pro práva žien a občianske slobody hlasovať o správe, v ktorej sa navrhuje, aby násilie založené na pohlaví bolo považované za oblasť trestnej činnosti, ktorú je potrebné riešiť na európskej úrovni.

Slovinské predsedníctvo

Od tohto týždňa budú výbory Parlamentu diskutovať so zástupcami nového slovinského predsedníctva v Rade EÚ.

O mam

Odporúčame pozrieť

Európsky deň jazykov 2023

V dňoch 26. a 27. septembra 2023 sa bude v Bratislave oslavovať Európsky deň jazykov podujatím EDJ …

Consent choices