Hojsík
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

M. Hojsík: Top manažéri a europoslanci vyzvali Európsku komisiu na urýchlenú podporu obnoviteľných zdrojov energie

Skupina 40 europoslancov, europoslankýň z rôznych politických frakcií a top manažérov a manažérok energetických firiem vyzvala šéfku komisie Ursulu von der Leyen a podpredsedu komisie Fransa Timmermansa, aby plánovaná zelená obnova urýchlila aj podporu a rozvoj obnoviteľných zdrojov energie a pomohla producentom v Európe v historickom snahe o dosiahnutie klimatickej neutrality. Jedným zo štyridsiatich signatárov listu je aj slovenský europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska.

Nestáva sa každý deň, aby sa špičky z biznisu spojili s politikmi a političkami, a spoločne vyzvali Európsku komisiu, aby preukázala viac ambícií a odhodlania pokiaľ ide o obnovu a „ozelenenie“ európskeho energetického systému. To, čo žiadame je jednoduché – masívnu podporu Európskej komisie pre obnoviteľné zdroje energie a zvýšenie investícií zvyšujúcich dostupnosť obnoviteľných zdrojov pre priemyselné využitie,“ uviedol signatár listu a europoslanec Martin Hojsík (PS).

Ešte stále sme príliš ďaleko od potrebného rozsahu a kapacít zelenej energie. To, čo potrebujeme je skutočne celoeurópsky systém a integrácia národných snáh na jej podporu. Aby sme urýchlili úsilie v oblasti elektrifikácie v priemysle, musíme rýchlo odstrániť prekážky v prepojenosti európskych sietí, zabezpečiť, aby cezhraničné prepojovacie vedenia umožňovali voľný tok elektrickej energie medzi krajinami, vyhýbať sa prekážkam v integrácii energie používanej v priemysle z obnoviteľných zdrojov energie a zabezpečovať prístup k priemyselným spotrebiteľom s nedostatočnými miestnymi či regionálnymi kapacitami,“ vysvetlil europoslanec Hojsík, ktorý sa špecializuje na riešenia problémov v súvislosti s klimatickou krízou.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Medzi signatármi výzvy sú predstavitelia a predstaviteľky spoločností ako AB Volvo, Allianz, Norsk Hydro, OMF Group, RWE, Thyssenkrupp, Titan Cement, Siemens a Shell, z ktorých mnohé pôsobia aj na Slovensku. To len dokazuje, že aj najväčšie svetové a európske firmy chápu dôležitosť obnovy a prechodu na zelené energie. Teraz je na ťahu Európska komisia, jej šéfka Ursula von der Leyen a podpredseda komisie zodpovedný za zelenú obnovu Frans Timmermans. Ak chceme ako Európa dosiahnuť klimatickú neutralitu do roku 2050, bez výrazného navýšenia úsilia a podpory zelenej energie to nepôjde,“ uzavrel Hojsík z PS.

List podpísalo 22 top manažérov a manažérok a 18 europoslankýň a europoslancov zo štyroch rôznych frakcií.

Letter to UVDL Call for a massive acceleration of capacity build-up of renewable energy in Europe

O mam

Odporúčame pozrieť

Pán minister, neohrozujte živobytie pracovníkov platforiem, vyzýva Miriam Lexmann

Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS) vyzýva ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša, aby odmietol …

Consent choices