Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. PHOTO: MZVaEZ SR

I. Korčok: Od našich veľvyslanectiev čakám, že dokážu čítať trendy a identifikovať slovenský záujem

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok otvoril v utorok 13. júla v Bratislave trojdňovú poradu vedúcich zastupiteľských úradov SR v zahraničí. Rezort diplomacie každoročne organizuje takéto fórum ako platformu pre diskusiu o zásadných otázkach slovenskej zahraničnej politiky, ale aj ako príležitosť analyzovať dosiahnuté výsledky. S ohľadom na pretrvávajúcu pandémiu sa porada uskutočňuje formou videokonferencie.

Veľvyslancom sa prostredníctvom videoposolstva prihovorila prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová. V príhovore ocenila jasný postoj SR pri aktívnej obhajobe hodnôt a záujmov, ku ktorým sa Slovensko hlási. Venovala sa tiež dosiahnutým výsledkom pri napĺňaní zahraničnopolitických cieľov za posledné obdobie a pomenovala výzvy, pred ktorými Slovensko stojí. „Ako tieto výzvy Slovensko zvládne záleží aj od vás. Ste predĺženými rukami našej krajiny a jej občanov v zahraničí. Nevnímam to len ako frázu, ale ako realitu, ktorá by mala byť naplnená obsahom,“ uviedla Z. Čaputová.

„Chceme Slovensko ako modernú, proeurópsku krajinu, ktorá je úspešná vo svete,“ zaznelo vo vystúpení predsedu vlády Slovenskej republiky Eduarda Hegera. Slovenskú diplomatickú službu vyzval, aby počas svojich misií aktívne pracovala na zvyšovaní poznateľnosti Slovenska, spájala sily, stavala na skúsenostiach a nastoľovala trendy. Pripomenul, že zahraničná politika je neoddeliteľná od politiky vnútornej.

Aj minister I. Korčok zhodnotil ostatný rok ako mimoriadne náročný pre zahraničnú službu, ktorá sa musela prispôsobiť novým podmienkam a trendom. Podľa ministra Korčoka sa svet zásadne mení: „Ak hovorím o trendoch, zďaleka nemám na mysli len COVID-19 a jeho dôsledky. Faktom je, že lineárny vývoj, ktorý sa naštartoval v 90. rokoch smerom k triumfu liberálnej demokracie, sa výrazne modifikuje. To, čo čakám od našich ambasád, je, že dokážu tieto trendy čítať a identifikovať v nich európsky a predovšetkým slovenský záujem.“  Zdôraznil, že postavenie zahraničnej služby sa v digitálnej dobe mení a je potrebné sa zamerať predovšetkým na konkrétne, hmatateľné, kvantifikovateľné výsledky, ktoré prinesú jedinečné pohľady a riešenia pre Slovensko.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Porada pokračuje v nasledujúcich dvoch dňoch internými diskusiami o aktuálnych otázkach zahraničnej politiky a európskej agendy. Veľvyslanci budú diskutovať o Konferencii o budúcnosti Európy, o bilaterálnych vzťahoch so susedmi a významnými partnermi. Témou bude aj obchodno-ekonomická spolupráca a rozvojová spolupráca, ako aj hľadanie synergií a prienikov medzi týmito dvoma oblasťami. Diskusia sa tiež zameria na problematiku hybridných hrozieb a strategickej komunikácie, ktoré predstavujú čoraz dôležitejšiu oblasť pôsobenia slovenskej zahraničnej služby.

O mam

Odporúčame pozrieť

KORCOK, Ivan

Minister I. Korčok otvoril prvú povolebnú poradu veľvyslancov

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok otvoril ešte v piatok 2. októbra …

Consent choices