dialnica
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Kabinet by mal v stredu rokovať o zjednodušení vymáhania neuhradených cestných poplatkov v EÚ

Vláda by sa mala v stredu na rokovaní zaoberať zjednodušením vymáhania neuhradených cestných poplatkov v EÚ od 1. decembra 2021. Cez návrh zákona o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií z dielne rezortu dopravy má prísť k zosúladeniu slovenskej legislatívy so smernicami Európskeho parlamentu a Rady EÚ z roka 2019. Transpozíciou smerníc sa elektronicky vzájomne prepoja cestné mýtne systémy v rámci EÚ a uľahčí sa cezhraničná výmena informácií o neuhradenom cestnom mýte v inom členskom štáte.

Ministerstvo dopravy odhaduje náklady na úpravu informačných systémov vrátane vytvorenia jednotného informačného systému v cestnej doprave v priebehu rokov 2021 až 2024 vo výške viac ako 2,5 milióna eur. V nákladoch sú započítané aj financie na zabezpečenie úradných rozhodnutí v úradných jazykoch štátov EÚ, Európskeho informačného systému vozidiel a vodičských preukazov. Na strane druhej rozpočet posilní podľa odhadu rezortu už v roku 2022 príjem z výberu pokút od zahraničných prevádzkovateľov vo výške 4,6 milióna eur. Štát tak zarobí každý rok minimálne okolo 4 miliónov eur.

Okrem toho by mal kabinet v stredu schváliť odvolanie Martina Fecka z funkcie štátneho tajomníka agrorezortu. Ten sa listom, ktorý poslal 8. júla ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuelovi Vlčanovi, vzdal k 15. júlu 2021 tejto funkcie. Martin Fecko bol do funkcie štátneho tajomníka agrorezortu vymenovaný 23. marca 2020 ešte predchádazjúcim ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským.

Viac..  Vlani sa stalo v EÚ obeťami dopravných nehôd 20.400 ľudí, SR nad priemerom Únie

Začiatkom júna podal po konci Mičovského v kresle ministra demisiu aj vtedajší druhý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Andrej Gajdoš. Ten pôsobil vo funkcii iba necelých 10 mesiacov. Jediným štátnym tajomníkom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR tak bude Milan Kyseľ. Toho vláda do funkcie vymenovala ako náhradu za Gajdoša od 17. júna 2021.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko sa od 15. marca zapojí do európskeho systému výberu mýta

Slovensko sa od 15. marca tohto roka zapojí do Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS). …

Consent choices