hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: FB MH.

M. Hojsík: Základom „Fit for 55“ musí byť klimatická spravodlivosť, platiť musia znečisťovatelia, nie bežní ľudia

Európska komisia v stredu predstavila legislatívny balík „Fit for 55″, súbor klimatických a energetických zákonov, ktorého cieľom je zosúladiť kľúčové politiky EÚ a dosiahnuť 55-percentný cieľ zníženia emisií do roku 2030. Europoslanec Martin Hojsík z Progresívneho Slovenska upozorňuje, že balík má viacero nedostatkov, ktoré je potrebné odstrániť. Zároveň vraví, že základným stavebným kameňom musí byť princíp klimatickej spravodlivosti.

Každý deň vidíme ako klimatická kríza naberá na obrátkach a stáva sa z nej katastrofa, ktorej čelíme už teraz. Ukazuje sa teda, že vedci sa nemýlili. Našim cieľom preto musí byť urobiť aj nemožné, aby sme udržali oteplenie do 1,5 stupňa celzia. Mierne s humorom by sa dalo dodať, že tento balík by sa mal radšej volať Pripravení na 1,5 (Fit for 1,5).,“ uviedol europoslanec za PS Martin Hojsík.

Základom všetkých prijatých opatrení musí byť spravodlivosť. V dnešnej dobe dostávajú veľkí znečisťovatelia väčšinu emisných povoleniek zadarmo. Toto musí skončiť. Za znečistenie treba platiť. Jedným z opatrení, ako to dosiahnuť ,je prijať CBAM (Carbon Border Tax Mechanism), alebo  uhlíkové clo. A to bezodkladne, bez akýchkoľvek prechodných období, ktoré sú obsiahnuté v aktuálnom návrhu,“ vysvetlil progresívec Hojsík.

Všetky takéto príjmy za emisie majú ísť na znižovanie emisií a pomoc ľuďom. Keď prestaneme rozdávať povolenky bude viac peňazí na boj s klimatickou krízou, znižovanie emisií, aj na pomoc ľuďom. Platiť za klimatickú krízu musia tí, ktorí ju spôsobujú. To je základná spravodlivosť, ktorú musíme dosiahnuť. V tomto smere plánujem v ďalších týždňoch vyvíjať legislatívne aktivity, o dosiahnutie spravodlivosti budem neprestajne bojovať,“ doplnil europoslanec a súčasne podpredseda PS Hojsík.

Viac..  Europoslanci prijali prísnejšie ciele emisií CO2 pre nákladné autá a autobusy

Súčasne budem presadzovať, aby zelená energia bola skutočne zelená. Predovšetkým pri biomase máme problém. Za obnoviteľnú energiu sa totiž považuje aj spaľovanie dreva zo vzácnych lesov. Budem preto predsadzovať prísnejšie eko-kritériá pre používanie biomasy.  Európsky biomasaker nie je cestou k záchrane klímy. Spravím všetko pre to, aby som európske a slovenské lesy ochránil a biomasaker zastavil,“ uzavrel europoslanec Martin Hojsík.

O mam

Odporúčame pozrieť

Jourova

Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v pondelok oznámila, …

Consent choices