wiezik
Michal Wiezik, europoslanec /SPOLU, EPP/. PHOTO: FB MW.

M. Wiezik o balíku opatrení Fit for 55: Potrebujeme kritické prehodnotenie príspevku biomasy

V stredu Dnes Európska komisia predstavila sadu regulácií pod názvom Fit for 55 (Pripravení na 55), ktorá je súčasťou Európskej zelenej dohody. V rámci balíčka bola predstavená aj nová úprava smernice o obnoviteľných zdrojoch (RED). 
 
Europoslanec Michal Wiezik (SPOLU/EPP) považuje znenie Smernice za nedostatočné:
Pokiaľ sa v EÚ jasne nepovie, že zaradenie biomasy medzi obnoviteľné zdroje energie, musí mať svoje limity, a využívanie lesnej biomasy pre energetické účely sa musí zásadne znížiť, máme problém“.
 
Komisia sa vo svojom návrhu smernice spolieha na formálnu udržateľnosť biomasy. Lesy EÚ sú ale veľmi ďaleko od stabilného stavu, kolabuje ich diverzita a schopnosť odolávať zmenám, čo je jeden z kľúčových predpokladov udržateľnosti. Z obnoviteľných zdrojov energie až 60% tvorí biomasa, a tá pochádza prevažne z lesov. Je skutočne rozdiel, či redukciu emisií dosiahneme na základe podpory solárnej, vetrovej a geotermálnej energie, alebo pálením dreva a zvyšovaním tlaku na lesné ekosystémy,“ dodáva kriticky. V piatok Európska komisia zverejní aj Stratégiu pre európske lesy, ktorá bude špecifikovať hospodárenie a ochranu lesov.  
 
Potrebujeme kritické prehodnotenie príspevku biomasy k cieľom v oblasti obnoviteľných zdrojov energie a zásadnú zmenu nastavených pravidiel dotáciíV opačnom prípade riskujeme, že uviazneme v slepej uličke rastúcej ťažby a spotreby lesnej biomasy, čo nepomôže naplneniu klimatických cieľov a prinesie vážne zhoršenie stavu lesov,“ dodal europoslanec.
Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

O mam

Odporúčame pozrieť

elektromobil

Europoslanci podporili viac nabíjacích staníc a ekologickejšie lodné palivá

Europoslanci schválili nové predpisy, ktoré majú zabezpečiť viac alternatívnych čerpacích staníc pre autá a nákladné …

Consent choices