sud, pravo, justicia
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

EK vyjadrila hlboké znepokojenie nad rozhodnutím poľského ústavného súdu v spore o nezávislosť súdnictva

Európska komisia (EK) vo štvrtok vyjadrila hlboké znepokojenie nad rozhodnutím poľského ústavného súdu, ktorý konštatoval, že predbežné opatrenia Súdneho dvora Európskej únie (ECJ) v oblasti fungovania súdnictva odporujú poľskej ústave. Krok potvrdzuje obavy o stav vlády zákona v Poľsku, uviedla komisia v tlačovej správe. Komisia zdôraznila, že právo EÚ je nadradené národnému zákonodarstvu. Všetky rozhodnutia ECJ vrátane predbežných opatrení sú tak záväzné pre všetky orgány a súdy členských štátov.

„Práva občanov a podnikov v EÚ musia byť chránené rovnakým spôsobom vo všetkých členských štátoch,“ uvádza sa v stanovisku. Komisia od Poľska očakáva, že zabezpečí úplné a korektné plnenie všetkých rozhodnutí ECJ. To sa týka aj rozhodnutia, v ktorom najvyšší súdny tribunál EÚ vyzval Poľsko na okamžité zastavenie uplatňovania niektorých častí zákona o súdnictve z decembra 2019 vrátane ustanovení o disciplinárnej komore poľského najvyššieho súdu. Komisia upozorňuje, že bez zaváhania využije svoje právomoci, aby zabezpečila jednotné uplatňovanie a integritu legislatívy EÚ.

Poľský ústavný súd v stredu rozhodol, že predbežné opatrenia ECJ týkajúce sa disciplinárneho režimu poľských sudcov odporujú poľskej ústave. Organizáciu súdnictva označil za zvrchovanú kompetenciu poľských úradov a poľskej legislatívy.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Spor sa začal minulý rok, keď ECJ predbežným opatrením nariadil Varšave, aby neuvádzala do praxe novú disciplinárnu komoru najvyššieho súdu. Podľa odporcov má komora slúžiť ako nástroj na umlčanie nepohodlných sudcov a prokurátorov, ktorí kritizujú zmeny v súdnictve presadzované súčasnou pravicovou vládou od jej nástupu v roku 2015. ECJ vo štvrtok rozhodol, že pravidlá týkajúce sa disciplinárnej komory porušujú právo EÚ. Poľsko pred ECJ zažalovala Európska komisia a súd vyhovel jej všetkým námietkam.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices