europska centralna banka
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Eurosystém začína s projektom digitálneho eura

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) vo štvrtok rozhodla o začatí výskumnej fázy projektu digitálneho eura. Trvať má 24 mesiacov. Cieľom je podľa Európskej centrálnej banky zabezpečiť, aby mali občania a podniky v digitálnom veku aj naďalej prístup k najbezpečnejšej forme peňazí.

“Prichádza evolúcia peňazí, ich podoby, toho, čo všetko s nimi môžete robiť, kde ich máte uložené, ako ich nosíte a míňate. Digitálne euro je nová kapitola, ktorá sa začína písať tento týždeň. Nasledujúce dva roky budeme skúmať a testovať, ako bude vyzerať a čo všetko dokáže. Hotovosť a účty v bankách ostávajú, no dostanú ďalšieho súrodenca,” povedal guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.

Aktuálne rozhodnutie však nepredurčuje žiadne budúce rozhodnutie o prípadnom vydaní digitálneho eura, ktoré príde až neskôr. Digitálne euro by nebolo náhradou, ale len doplnkom hotovosti. Počas výskumnej fázy projektu sa budú posudzovať možnosti používania, ktoré by malo digitálne euro prioritne ponúkať, aby mohlo plniť úlohu bezrizikovej, dostupnej a efektívnej formy peňazí centrálnej banky.

Viac..  Európska komisia navrhuje zmenu rozpočtu EÚ na rok 2024

Aktuálne je podľa riaditeľa odboru výskumu v Národnej banke Slovenska Martina Šustera 90 % našich peňazí elektronických a presúvajú sa na náš pokyn cez mobil či v internetbankingu, platobnými kartami, resp. automatickými platobnými príkazmi. Na rozdiel od peňazí na účtoch, ktoré si môžeme cez bankomat alebo výberom v banke premeniť na hotovosť, budú digitálne peniaze plne elektronické, bez fyzickej formy. Zavedením digitálnej meny by sa napríklad znížili náklady pre všetkých, vrátane malých obchodníkov.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Eurosystém prechádza do ďalšej fázy projektu digitálneho eura

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) sa aktuálne rozhodla prejsť do ďalšej, prípravnej fázy projektu …

Consent choices