Sefcovic
Maroš Šefčovič. PHOTO: © European Union.

Únia podpísala s Ukrajinou memorandum o surovinách, Šefčovič tento krok víta

Európska únia a Ukrajina sa dohodli na spolupráci týkajúcej sa surovín. Ako uvádza oficiálna webstránka Európskej komisie, v Kyjeve v utorok podpísali memorandum, ktoré by malo predstavovať prvý konkrétny krok k premene týchto ambícií na skutočnosť.

„Som presvedčený, že táto nová kapitola spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou nielen posilní naše politické väzby, ale prinesie aj množstvo príležitostí pre európsky a ukrajinský priemysel,“ vyhlásil podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Podľa 54-ročného rodáka z Bratislavy partnerstvo vytvorí i zachová pracovné miesta v rôznych odvetviach budúcnosti, ako sú obnoviteľné zdroje, elektronika, doprava, letectvo či obrana. Ako dodal, keď sa Európa posunie smerom ku klimatickej neutralite a digitálnej spoločnosti, tieto odvetvia budú „závisieť od spoľahlivých a udržateľných dodávok surovín za konkurenčné náklady“. A práve Ukrajina má podľa Šefčoviča dobré predpoklady na to, aby sa stala silným hráčom v oblasti kritických surovín.

Viac..  EÚ pošle Ukrajine po ďalších útokoch na energetickú infraštruktúru núdzovú pomoc

V rámci spolupráce EÚ vyčlenila ďalších 750-tisíc eur na technickú pomoc pre Ukrajinu, pričom táto cifra by mala v budúcom roku narásť o ďalšiu sumu. Spoločné projekty EÚ a Ukrajiny budú môcť navyše priamo požiadať o financovanie v rámci programu Horizon Europe, najväčšieho výskumného a inovačného programu tohto druhu.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices