Bilcik
Europoslanec Vladimír Bilčík. PHOTO: © European Union-EP.

V. Bilčík: Europoslanci vypočúvali po 100 dňoch vládnutia premiéra Hegera a ministerku Kolíkovú

Vo štvrtok sa v monitorovacej skupine Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) uskutočnilo vypočúvanie premiéra Eduarda Hegera po 100 dňoch jeho vlády a ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Europoslanci sa pýtali najmä na pokrok pri reforme systému spravodlivosti na Slovensku a na zmeny, ktoré podporia slobodu médií a bezpečnosť novinárov na Slovensku. 
Vladimír Bilčík (SPOLU/EPP) sa ako stály člen DRFMG pýtal na plány vlády pri riešení nejasnej vlastníckej štruktúry viacerých slovenských médií, na ďalší vývoj ohľadom zavedenia vládnych novín ako aj na rétoriku členov vlády voči novinárom. „Pýtal som sa na projekt vládnych novín a premiér Heger nás uistil, že projekt vládnych novín nepodporuje. Ocenil som tiež premiérovu korektnú a slušnú komunikáciu s médiami a spýtal som sa ho, či bude apelovať na všetkých členov vlády, aby udržali štandard, ktorý nastavil,“ povedal europoslanec za stranu SPOLU.
Premiér Heger hovoril aj o pláne zlepšenia kontroly počas väzby s cieľom znížiť počet samovrážd, o súdnej mape, zrealizovaní Úradu na ochranu oznamovateľov, lepšej ochrane novinárov a zlepšení transparentnosti mediálneho prostredia. Pri príprave opatrení na zlepšenie mediálneho prostredia europoslancom prisľúbil konkrétne návrhy do konca roku 2021.
Na stretnutí bol takisto potvrdený dátum 21 a 22. september 2021, počas ktorého sa uskutoční návšteva monitorovacej skupiny DRFMG z Európskeho parlamentu na Slovensku. Stretnutie je plánované na najvyššej politickej úrovni. Európsky parlament podrobne a dlhodobo sleduje situáciu týkajúcu sa právneho štátu a spravodlivosti na Slovensku. Stála monitorovacia skupina DRFMG vznikla po vraždách Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej s cieľom monitorovať stav právneho štátu, spravodlivosti a slobodných médií na Slovensku.
Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

Michal Šimečka: Zo státisícov občanov robíme ľudí druhej kategórie a odopierame im rešpekt a ľudské práva, uviedol na Dúhovom Pride

BRATISLAVA – Zo státisícov občanov robíme ľudí druhej kategórie a odopierame im rešpekt a ľudské …

Consent choices