korcok
Ivan KORCOK, Slovak Minister of Foreign and European Affairs. PHOTO: © European Union 2020 - Source: EP

V Bratislave slávnostne otvorili sídlo Európskej siete demokracie mládeže

V Bratislave bolo 15. júla 2021 za prítomnosti ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka slávnostne otvorené sídlo Európskej siete demokracie mládeže – European Democracy Youth Network (EDYN). Ide o projekt Agentúry USA pre medzinárodný rozvoj (USAID), ktorý združuje mladých politických lídrov a občianskych aktivistov so záujmom o politiku, občiansku spoločnosť a slobodné médiá v krajinách strednej, východnej a juhovýchodnej Európy. Mladí ľudia združení v EDYN reprezentujú rozmanité politické spektrum, no spája ich snaha o riešenie naliehavých problémov ovplyvňujúcich ich generáciu a ich krajiny, od zmeny klímy, nedostatku pracovných príležitostí pre mladých ľudí a odlivu mozgov až po absenciu mladých vo verejných a politických funkciách.

Minister Korčok vo svojom príhovore poukázal na význam občianskeho aktivizmu mladých ľudí v slovenskej histórii od roku 1989 až po súčasnosť. Zdôraznil, že Slovensko zdieľa so Spojenými štátmi americkými základné hodnoty ako demokracia, ľudské práva, transparentnosť a boj proti korupcii, ktoré stoja v centre pozornosti siete EDYN. Otvorenie sídla EDYN v Bratislave nadväzuje na doterajšie úspešné partnerstvo Slovenska a USA v oblasti rozvojovej spolupráce. Minister vyjadril presvedčenie, že EDYN prispeje k ďalšiemu prehĺbeniu spoločného úsilia o rozvoj partnerských krajín s dôrazom na demokraciu, právny štát a silnú občiansku spoločnosť.

„Umiestnenie sídla EDYN v Bratislave nie je náhoda, ale svedčí o tom, že rozvojová spolupráca je dôležitým elementom v slovensko-amerických vzťahoch. Som presvedčený o tom, že prítomnosť tejto organizácie v Bratislave prinesie nové možnosti na realizáciu ďalších spoločných projektov, a to aj so zapojením slovenských partnerov. Čoskoro by mal byť schválený prvý spoločný projekt SlovakAid a EDYN v Severnom Macedónsku, zameraný na posilňovanie transparentnosti a environmentálneho povedomia v krajine,“ uviedol minister Korčok.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Na otvorení sídla EDYN sa prostredníctvom online pripojenia zúčastnila aj bývalá šéfka americkej diplomacie Madeleine Albrightová, ktorá má k Bratislave prirodzene blízky vzťah. V projekte budú využité aj skúsenosti slovenskej občianskej spoločnosti v oblasti tvorby nástrojov na monitorovania transparentnosti a overovania faktov v tvrdeniach politikov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR uzavrelo v roku 2018 s USAID memorandum o porozumení v oblasti rozvojovej spolupráce, ktoré je zamerané na podporu krajín Východného partnerstva a západného Balkánu. Spolupráca s USA je realizovaná aj prostredníctvom programu Development Cooperation Partnership, v rámci ktorého sú projekty realizované slovenskými mimovládnymi rozvojovými organizáciami a spolufinancované rovným dielom Slovenskom a USA.

Od roku 2015 bolo v spolupráci s USA podporených dvanásť projektov v celkovej hodnote približne 2,5 mil. eur. Ide najmä o projekty v oblasti dobrého vládnutia, podpory transparentnosti, budovania kapacít samospráv, či reforiem v súvislosti s európskou integráciou. V rokoch 2020 – 2021 boli podporené aj dva projekty v oblasti boja s pandémiou COVID-19 v Srbsku a na Ukrajine.

O mam

Odporúčame pozrieť

M. Klus: Otvorenie Európskeho orgánu práce v Bratislave je míľnikom členstva Slovenska v EÚ

„Je viac než symbolické, že práve u nás na Slovensku, v srdci Európy, navyše v …

Consent choices