lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Kuba si zaslúži zvýšenú pozornosť zo strany Európskej únie aj Slovenska

Súčasná situácia na Kube sa podľa slovenských europoslancov možno javí vzdialená, no zaslúži si pozornosť nielen Európskej únie (EÚ), ale aj Slovenska. Kubu v posledných dňoch zasiahla vlna protivládnych protestov, ktoré sa radia medzi najsilnejšie za posledné roky.

Podľa Miriam Lexmann (KDH/EPP) situácia na Kube pripomína boj Slovenska za slobodu, ktorú upieral komunistický režim. „Je to práve naša historická skúsenosť, ktorá nás morálne zaväzuje pomôcť kubánskemu ľudu v zápase za slobodu a dôstojný život,“ tvrdí. Dodáva, že je potrebné podporovať tamojšie demokratizačné procesy a disidentov.

Demonštrácie na Kube vypukli v nedeľu. Tisícky ľudí vyšli do ulíc vysloviť svoju nespokojnosť s nedostatkom potravín, zvyšujúcimi sa cenami či výpadkami energie. Niektorí demonštranti tiež vyzývali na zmenu vlády. V Havane bola ešte aj v utorok posilnená policajná prítomnosť. Demonštrácie v niekoľkých mestách boli jedným z najväčších prejavov protivládnych nálad, ktoré sa na prísne kontrolovanej Kube objavili v posledných rokoch. Vláda sa protesty usiluje zvaliť na Američanov kubánskeho pôvodu, ktorí podľa nej používajú sociálne siete na podnietenie nepokojov na ostrove.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

(redakcia/SITA).

O red

Odporúčame pozrieť

M. Lexmann: Ekonomickú bezpečnosť nesmieme podceňovať

Narastajúce riziká vyplývajúce z aktuálneho geopolitického a ekonomického konania Čínskej komunistickej strany boli predmetom stretnutia …

Consent choices