simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: redakcia/red.

Šimečka po spustení petície za dekriminalizáciu marihuany: Píšete nám desiatky príbehov, a z niektorých mrazí

🇸🇰 Píšete nám desiatky príbehov, a z niektorých mrazí. Marianna je dlhé roky onkologická pacientka, s metastázami v celej kostre tela. Má za sebou desiatky chemoterapií a jediné, čo jej zaberá proti bolesti, je marihuana. Keď ju má k dispozícii, nemusí brať lieky na bolesť ani opiátové náplaste, a stačia jej tri injekcie morfia denne.

Lenže marihuana je na Slovensku nelegálna, a tak sa k nej často nedostane. Vtedy potrebuje lieky na bolesť, opiátové náplaste a osem injekcií morfia denne. Je to obrovský rozdiel, nielen v záťaži na jej telo, ale aj na duševný stav.

Pre toto je našim krédom „spravodlivosť miesto represie“. Je nehumánne, aby sme ľuďom ako Marianna odopierali účinné liečivé látky, ktoré sú v iných civilizovaných krajinách bežne dostupné. Náš štát ich miesto pomoci tlačí do „kriminálneho správania“ – a hrozí väzením im aj ich rodinám, ako by toho trápenia nemali dosť.

▶️ Už stačilo. Ak s nami súhlasíš, pridaj sa k nám a podpíš petíciu: https://www.dekriminalizacia.eu

Pod petíciu za dekriminalizáciu marihuany, ktorú spustilo Progresívne Slovensko (PS), sa za dva dni podpísalo sedemtisíc ľudí. Petíciu s konkrétnymi požiadavkami predstavili europoslanci a podpredsedovia hnutia Michal Šimečka a Martin Hojsík.

„Budeme tlačiť na to, aby Národná rada SR a vláda konečne zmenili zákony, ktoré kazia ľuďom životy, a problém so zneužívaním drog nijak neriešia,“ napísalo PS na sociálnej sieti. Progresívci ponúkli aj alternatívu, ktorá je v iných civilizovaných krajinách bežným štandardom, a to medicínske využitie marihuany na lekársky predpis, legálne pestovanie piatich rastlín dospelými na osobnú spotrebu, sociálno-psychologické poradenstvo v každom okrese či razantné navýšenie financií na prevenciu, vzdelávanie a bezpečné športové či umelecké aktivity pre mladých ľudí na celom Slovensku.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Cieľom petície je podľa PS dosiahnuť zmenu drogovej politiky na Slovensku, a tým aj menej zničených ľudských osudov, zdravšiu mladú populáciu a nižšiu záťaž pre štátny rozpočet. „Kým ročné náklady na väznenie jednej osoby na Slovensku tvoria podľa medzinárodných odhadov 15 950 eur, sociálna starostlivosť a liečba pre toho istého človeka by stáli ročne 2 740 eur,“ podotklo hnutie.

O red

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices