V4
Ilustračné PHOTO: © European Union.

I. Korčok na stretnutí V4: Európska únia ani v kritických momentoch nemá alternatívu

Konferencia o budúcnosti Európy, západný Balkán, ekonomické oživenie, ako aj migračná a azylová politika Európskej únie, alebo situácia na litovsko-bieloruských hraniciach boli témami pondelňajšieho neformálneho rokovania ministrov zahraničných vecí Slovenska, Poľska a Maďarska. Českú republiku na rokovaní zastupoval námestník ministra zahraničných vecí. Stretnutie šéfov diplomacií krajín vyšehradskej spolupráce sa uskutočnilo v maďarskom Komárome z iniciatívy maďarského predsedníctva vo V4.

V diskusii o západnom Balkáne ministri potvrdili silnú podporu Vyšehradskej skupiny pre integráciu krajín západného Balkánu do Európskej únie. „S krajinami západného Balkánu však musíme viesť aj silný politický dialóg, ktorý presahuje rámec rozširovania EÚ,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie.

Partneri diskutovali aj o prebiehajúcej Konferencii o budúcnosti Európy. V tejto súvislosti minister Korčok zdôraznil, že „zásadnú úlohu v reflexii o Európskej únii musia mať naši občania. Naším primárnym cieľom je ich počúvať a vytvárať im priestor na formulovanie svojich názorov.“ Ako zdôraznil, členstvo v Európskej únii nemá ani v kritických momentoch alternatívu.

V rokovaniach ministrov o prekonávaní dôsledkov pandémie minister Korčok uviedol: „Prekonávanie dôsledkov pandémie má silný presah aj na predsedníctvo Maďarska vo V4. Stojíme pred výzvou ako ďalej aktívne spolupracovať na tom, aby sa život v našom regióne aj v celej Európe čo najskôr obnovil. Ekonomické a sociálne dopady pandémie COVID-19 sú mimoriadne veľké. Verím však, že oživenie našich ekonomík sa dostaví ešte v tomto roku. V tomto procese bude kľúčová implementácia plánov obnovy a odolnosti financovaných z prostriedkov EÚ.“

Ministri sa venovali aj migračnej a azylovej politike Európskej únie. „Dobre fungujúca azylová a migračná politika EÚ musí predvídať vývoj migrácie, musí sa sústrediť na skutočné posilnenie jej vonkajšieho rozmeru, na zlepšenie riadenia vonkajších hraníc a najmä na zefektívnenie návratov. Sme odhodlaní dosiahnuť pokrok v migračnej politike, aby z neho mala prospech celá EÚ a najmä najviac postihnuté členské štáty.“ Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok vyhlásil, že „Slovensko podporuje budovanie vzájomne prospešných migračných partnerstiev s krajinami pôvodu a tranzitu migrantov. Sme pripravení rozširovať a zintenzívňovať flexibilnú solidaritu, a to najmä formou finančnej, technickej či expertnej asistencie.“

Ministri sa počas rokovania venovali aj aktuálnej situácii na litovsko-bieloruskej hranici. „Množiace sa dôkazy o systematickej podpore nelegálnej migrácie do EÚ, v tomto prípade do Litvy, sú zarážajúce. Bieloruský režim už nebojuje len s vlastným obyvateľstvom, ale čoraz viac aj s Európskou úniou, a teda aj s nami,“ vyhlásil šéf slovenskej diplomacie. „Je to neprípustná situácia a je nutné, aby sme Litvu v takejto situácii podporili. Slovensko je pripravené pomôcť,“ uzavrel minister I. Korčok.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

O mam

Odporúčame pozrieť

Fico

Fico pôjde na prvú návštevu do Prahy, obchodne navštívi Áziu a Latinskú Ameriku

Prvá zahraničná pracovná návšteva premiéra SR Roberta Fica povedie do Prahy a má snahu oživiť …

Consent choices