Ivan Korčok na stretnutí rezortných kolegov z krajín strednej Európy. PHOTO: MZVaEZ SR

Minister Korčok: Slovensko je v strednej Európe najhoršie v počte zaočkovaných

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok sa v utorok (20. júla 2021) v Mělníku neďaleko Prahy stretol s ministrami zahraničných vecí Česka, Maďarska, Rakúska a Slovinska. Rokovanie ministrov v stredoeurópskom formáte sa uskutočnilo z iniciatívy šéfa českej diplomacie Jakuba Kulhánka.

Ministri sa prioritne venovali spolupráci v boji proti pandémii COVID-19 a postpandemickej obnove, osobitne v oblasti oživenia ekonomiky a cezhraničnej spolupráce. Šéfovia diplomacií sa na rokovaniach zhodli, že očkovanie je kľúčom k bezpečnosti občanov a zvládnutiu pandemických hrozieb. „Musíme vidieť realitu takú, aká naozaj je a nie takú, akú by sme vidieť chceli. Slovensko je spomedzi krajín, ktoré tu v Mělníku reprezentujeme, najhoršie pokiaľ ide o mieru zaočkovanosti obyvateľstva. Moji kolegovia sa ma pýtali, a ja sa už dlhšiu dobu pýtam sám seba, ako je možné, že v porovnaní s Maďarskom, Českom a Rakúskom je na Slovensku evidentne oveľa vyšší podiel tých, ktorí veria dezinformáciám, hoaxom a otvorene hovorím bludom, ktoré hraničia s tmárstvom z minulých storočí,“ prízvukoval šéf slovenskej diplomacie I. Korčok.

Šéfovia diplomacií Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska a Slovinska tiež prerokovali priority prebiehajúceho slovinského predsedníctva Rady EÚ s dôrazom na integráciu krajín západného Balkánu do EÚ. Predmetom rokovania boli aj perspektívy Východného partnerstva. „Slovinsko prevzalo predsedníctvo Rady EÚ vo veľmi náročnom období pre politiku rozširovania na západnom Balkáne. Slovinského partnera sme ubezpečili o tom, že Ľubľana má v danej záležitosti našu plnú podporu. V tejto súvislosti vítame usporiadanie samitu EÚ-západný Balkán, ktoré slovinské predsedníctvo organizuje už v októbri. Pred tým je nevyhnutné potvrdiť záujem EÚ o tento región konkrétnymi krokmi. Som presvedčený o tom, že jedným z takýchto signálov by malo byť začatie prístupového rokovania s Albánskom a Severným Macedónskom,“ zdôraznil I. Korčok.

Viac..  Krajná pravica v Európe rastie. V eurovoľbách nám hrozí ďalšie prvenstvo

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ, WHO a UNICEF si pripomenuli 50. výročie rozšíreného programu očkovania

Zavedenie rozšíreného programu očkovania pred 50 rokmi bolo kľúčovým momentom v histórii verejného zdravia a …

Consent choices