brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Londýn žiada Európsku úniu o zmenu postbrexitovej dohody

Britská vláda sa v stredu vyjadrila, že postbrexitové obchodné pravidlá, ktoré dohodla s Európskou úniou „nemôžu pokračovať“ a treba ich prepracovať. Po odchode Británie z ekonomického priestoru EÚ v závere roka 2020 sa vzťahy zhoršili pre usporiadanie obchodu týkajúceho sa Severného Írska, čiže jedinej časti Spojeného kráľovstva, ktorá má pozemné hranice s 27-členným blokom. Na základe dohody sa musia robiť colné kontroly niektorých tovarov pohybujúcich sa medzi Severným Írskom a zvyškom Spojeného kráľovstva. Cieľom je ponechanie otvorených hraníc medzi Severným Írskom a Írskom, ktoré je členom EÚ. Kontroly však hnevajú severoírskych unionistov, ktorí tvrdia, že vytvárajú hranicu v Írskom mori a oslabujú zväzky Severného Írska so zvyškom Spojeného kráľovstva.

Británia obviňuje EÚ, že zaujala „formalistický“ prístup k pravidlám, ktorý vytvára pre firmy zbytočnú byrokraciu. Londýn úniu preto vyzýva na prejavenie „pragmatizmu“. Britský minister pre brexit David Frost uviedol, že Británia sa snažila dohody implementovať „v dobrej viere“, ale vytvárajú veľké bremeno pre firmy a spoločnosť Severného Írska. „Veľmi jednoducho povedané, nemôžeme takto pokračovať,“ povedal v stredu v hornej komore britského parlamentu.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Frost konštatoval, že „existujú okolnosti na oprávnenie použitia článku 16″ dohody, ktorý umožňuje zrušenie zmluvy jednou stranou za extrémnej situácie. „Avšak, dospeli sme k záveru, že teraz nie je správny čas, aby sme to urobili,“ dodal minister.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

brexit

Dôsledky brexitu sú podľa nemeckého dipolomata aj po troch rokoch citeľné

Po uplynutí troch rokov od odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) obe strany Lamanšského …

Consent choices