Verejné financie eurozóny vykázali v prvom kvartáli deficit 7,4 percenta

Deficit verejných financií eurozóny dosiahol v druhom kvartáli 7,4 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) menovej únie. Európska únia za toto obdobie vykázala schodok na úrovni 6,8 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat. Na Slovensku počas januára až marca vykázali verejné financie schodok 6,3 percenta. To predstavuje pokles z úrovne 7 percent v predchádzajúcom štvrťroku. V medziročnom porovnaní sa deficit zvýšil, keďže v prvom kvartáli vlaňajška sa pohyboval na úrovni 0,8 percenta.

Verejný dlh eurozóny v závere prvého štvrťroka bol na úrovni 100,5 % HDP, čo je nárast oproti predchádzajúcemu kvartálu, keď bol na úrovni 97,8 % HDP. Dlh vzrástol aj oproti prvému kvartálu 2020, keď predstavoval 86,1 % HDP. V rámci celej EÚ sa verejný dlh medzikvartálne zvýšil z 90,5 percenta na 92,9 % HDP. Vzrástol aj medziročne, keďže v prvom štvrťroku 2020 dosahoval 79,2 % HDP.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Slovenský verejný dlh bol v závere prvého štvrťroka 2021 vo výške 60,3 percenta HDP, čiže sa v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom nezmenil. Zvýšil sa v porovnaní s prvým kvartálom 2020, keď bol na úrovni 49,5 percenta HDP.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny v 3. kvartáli klesla

Ekonomika eurozóny zaznamenala v 3. štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy medzikvartálny pokles. TASR o …

Consent choices