dovolenka
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

M. KLUS: Situácia v obľúbených destináciách Slovákov sa zhoršila

V destináciách, v ktorých s obľubou dovolenkujú Slováci sa pandemická situácia zhoršila. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS). Odvoláva sa pritom na údaje Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC).

Klus uvádza, že podľa počtu nakazených je najhoršia situácia v rámci Európskej únie (EÚ) na Cypre, druhou najviac postihnutou krajinou je Holandsko a nasleduje Španielsko. Grécko zaznamenalo podľa štátneho tajomníka za posledných 24 hodín 2 604 nových prípadov nákazy. „A pozor! 99 percent pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Grécku je nezaočkovaných alebo len čiastočne zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. To len na margo hrdinov, ktorí aj tu na mojej stránke doslova zbroja proti vakcinácii,“ uviedol Klus.

Jadranské pobrežie Chorvátska ostáva oranžové, vnútrozemie krajiny je stále v rámci COVID semaforu v zelenej farbe. V Taliansku sa tri regióny zmenili zo zelenej na oranžovú, vo Francúzsku sú takmer všetky regióny s výnimkou dvoch oranžové. „Oranžové sú už aj menšie časti Švédska a Fínska, ako aj väčšia časť Dánska,“ upozorňuje štátny tajomník. Dodáva, že oranžová je aj väčšina Grécka, Portugalsko je červené.

Klus odporúča nezaočkovaným, aby si premysleli každú cestu do iných než zelených krajín a regiónov a pred cestou sa dobre pripravili na možné scenáre návratu. „Predpovede Svetovej zdravotníckej organizácie o tom, že nákazlivý delta variant koronavírusu sa v priebehu niekoľkých mesiacov stane vo svete dominantnou mutáciou, sa podľa všetkého napĺňajú,“ upozornil.

Štátny tajomník upozorňuje, aby sa verejnosť nenechala strhnúť antivaxermi, ktorí „dláždia cestu do pekla a vyzývajú na nerešpektovanie pravidiel“. „Ak teraz lacno naletíme antivaxerom, ktorých populistickými rečami podporujú, žiaľ, aj niektorí naši verejní predstavitelia a ak budeme zbytočne protestovať proti opatreniam, ktoré sú pritom inde v zahraničí častokrát oveľa prísnejšie, potom tretiu vlnu pandémie nezvládneme,“ uviedol Klus.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

EÚ schválila vakcínu proti najnovšiemu variantu COVID-19

Európska komisia (EK) v piatok schválila upravenú vakcínu Comirnaty XBB.1.5 proti ochoreniu COVID-19. Tretia úprava …

Consent choices