bilcik
Vladimír Bilčík, europoslanec /SPOLU, EPP/. reproPHOTO: TV JOJ

Europoslanec Vladimír Bilčík: Deliaca línia medzi západom a východom sa prehlbuje

BRATISLAVA / Európska únia už v počte prvých podaných očkovacích dávok nielen dobehla, ale aj predbehla USA. To však neplatí pre Slovensko. O tom, ako na tom sme v porovnaní s ostatnými krajinami únie, povedal europoslanec Vladimír Bilčík z frakcie Európskych ľudovcov.

Podľa europoslanca nie je dobrou správou, že Slovensko patrí na chvost EÚ a Vyšehrádskej štvorky v počte zaočkovaných. „Zo susedov je na tom horšie len Ukrajina, ktorá je mimo Európskej únie. To vypovedá o tom, že to tempo očkovania zďaleka nejde tak rýchlo ako by malo ísť a sme hlboko pod priemerom únie,“ podotkol a zároveň upozornil na rozdiely medzi západnými krajinami a východným blokom. „Deliaca línia medzi západom a východom sa prehlbuje a je to veľký problém z pohľadu pripravenosti ďalšej vlny,“ dodal.

Od prvého augusta sa na Slovensku spúšťa očkovacia lotéria, ktorá by podľa vlády mala zlepšiť vakcináciu v krajine. Europoslanec vytkol vládnym predstaviteľom, že štát sa na kampaň nepripravoval dlhodobo. „Vo vyspelých krajinách išli podľa veku… Ja by som sa sústredil na poučenia západných krajín, ako zvýšiť zaočkovanosť medzi seniormi. To sa zdá byť kľúčové pre najbližšie týždne,“ povedal.

Slovensko a Malta majú ako jediné štáty v rámci EÚ pomerne prísne pravidlá pre vstup na územie. Iné krajiny dávajú možnosť vstupu zaočkovaným, ľuďom čo prekonali covid alebo otestovaným a Slovensko a Malta len pre očkovaných a to sa odráža aj na množstve turistov u nás. „Malta má najvyššiu zaočkovanosť v EÚ. Keby sme mali 90% zaočkovanosti na Slovensku, tak možno máme jednoduchšie pravidlá ako Malta… Slovensko sa rozhodlo takýmto spôsobom a myslím si, že  dnes sme v situácií, že každý mal dostatok času a myslím si, že vakcín je dostatok a je to jediný spôsobob, ktorý nás ochráni v budúcnosti,“ uviedol Bilčík.

Premiér Eduard Heger a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa pred týždňom zúčastnili na online zasadnutí monitorovacej skupiny Európskeho parlamentu pre demokraciu, právny štát a základné práva. Táto skupina vznikla po vraždách novinárov Daphne Galiziovej a Jána Kuciaka so snúbenicou Martinou Kušnírovou. Jej členom je aj europoslanec Vladimír Bilčík. Otázky sa podľa europoslanca týkali fungovania oblasti spravodlivosti, boja s korupciou, kvality verejnoprávnych médií. „Bola to veľmi dobrá diskusia… Zistili sme, že vláda premiéra Hegera, ktorá je vo funkcií vyše 100 dní plánuje a myslí to vážne s reformami, ktoré sú dôležité pre to, aby sme na Slovensku obnovili vieru v spravodlivosť a jej fungovanie. Potešilo ma, že vláda chce urobiť nejaké systematické kroky v oblasti ochrany nezávislosti a slobody novinárov,“  povedal europoslanec. Jedným z nápadov expremiéra Igora Matoviča boli vládne noviny. Tie Bilčík označil za zlý nápad a zároveň podotkol, že je potrebné vytvárať „slobodné prostredie“.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Európska komisia nedávno zverejnila správu hodnotiacu stav právneho štátu, ktorú vydáva pre každú EÚ krajinu. Bilčík zhodnotil, že naša krajina v tom obstála dobre. „To čo bolo kontrastom a protikladom v správe bola otázka postavenia mediálneho prostredia. To je niečo, čo nás trápi od vrážd Jána a Martiny. Tam tá vláda zatiaľ neurobila nič. Je dobré, že vláda má konečne plán prijať opatrenia, povedzme ústavný zákon… Čo je dôležité, že Európsky parlament sa chystá na misiu na Slovensko 21.-22. septembra. Budeme pár dní sa rozprávať so zástupcami vlády a inými o tom, čo sa deje a dúfam ,že budeme mať správy či vláda bojuje s lepšou spravodlivosťou v boji nielen proti korupcií ale aj lepšie mediálne prostredie u nás,“  uzavrel Bilčík.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices