hojsik
Martin Hojsík, europoslanec /PS, RE/. PHOTO: European Union 2021.

Martin Hojsík: Odpovede na najčastejšie otázky ohľadom našej petície o dekriminalizácii marihuany

➊ Slovensko má dôležitejšie problémy, prečo teraz riešite marihuanu?

Áno, ľudia na Slovensku čelia vážnym problémom. V zdravotníctve, školstve, sociálnej podpore, životnom prostredí. Mnohé z týchto problémov v PS intenzívne riešime, príkladom je Michalov návrh krízového balíčka pre mladých ľudí po korone, môj zápas za zelenú a spravodlivú obnovu Slovenska po korone, a mnohé ďalšie iniciatívy. Asi sa ale zhodneme, že politici by mali zvládnuť riešiť viacero tém naraz. Ak by niekomu vo vašej rodine hrozili dlhé roky vo väzení za to, že si dal ekvivalent dvoch pohárov vína, vedeli by ste, že túto tému nemáme odkladať.

➋ Feťáci patria do väzenia a marihuana je brána k tvrdým drogám

Skúsenosť s marihuanou má zhruba 10% obyvateľov Slovenska. Naozaj si myslíte, že všetci patria do väzenia? Označili by ste dehonestujúco ako „feťáka“ vášho brata, sesternicu, alebo svokra len preto, že si párkrát na balkóne potiahol z cigarety? Téza o marihuane ako vstupnej bráne je navyše dávno vyvrátená. Skutočnými dôvodmi zneužívania drog sú chudoba, nízke vzdelanie, nezamestnanosť a ďalšie sociálno-ekonomické ukazovatele.

➌ Zneužívate ťažko chorých pacientov

Naopak, to štát im svojou spiatočníckou drogovou politikou zťažuje už tak komplikovanú situáciu. Dostávame desiatky správ od ľudí, ktorí sú chorí a marihuana im pomáha zvládať náročné zdravotné problémy – onkologickú liečbu, epilepsiu či Alzheimerovu chorobu. Nežiadajú pre seba nič extra, len právo na účinnú liečbu, ktorú by dostali v mnohých civilizovaných krajinách. Miesto toho musia užívať lieky s množstvom negatívnych účinkov, alebo čelia kriminalizácii.

Viac..  Bilčík: Kým slovenská vláda stupňuje útoky na médiá, EÚ posilňuje slobodu a ochranu novinárov

➍ Túto otázku majú rozhodnúť vedci a odborníčky, nie politici

Súhlasíme s vami, názory odborníkov sú kľúčové. Práve na ich základe navrhujú zmeny drogových politík OSN, Svetová zdravotnícka organizácia, Európsky parlament aj mnohé národné štáty. Vývoj je jednoznačný – od trestania užívateľov sa posúvame k dekriminalizácii, znižovaniu škôd, psychologickej a sociálnej starostlivosti, prevencii, podpore vzdelávania a práce, a povoleniu lekárskeho užívania. Teda presne k tomu, čo navrhujeme v našej petícii.

Ak s nami súhlasíš, pridaj svoj podpis tu: https://www.dekriminalizacia.eu

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Sankcie …

Consent choices