poziar
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Francúzsko a Grécko pomôžu s hasením lesných požiarov na Sardínii

Francúzsko a Grécko posielajú do Talianska hasičské lietadlá po tom, ako Rím požiadal o pomoc v boji s lesnými požiarmi na Sardínii. Informuje o tom portál Euronews. Paríž a Atény posielajú na pomoc po dve lietadlá po tom, ako Taliansko aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany Európskej únie.

Veľká oblasť provincie Oristano je niekoľko hodín na kolenách v dôsledku ničivého požiaru,“ napísal v nedeľu na sociálnej sieti Facebook taliansky minister zahraničných vecí Luigi di Maio. Zároveň tiež doplnil, že z oblasti museli evakuovať stovky ľudí. Podľa miestnych úradov zmobilizovali 7 500 hasičov a do akcie nasadili aj 20 lietadiel a 13 vrtuľníkov.

Sardínsky prezident Christian Solinas označil požiare za „nevídanú katastrofu“. „Desaťtisíc hektárov vegetácie je zničených, zhoreli firmy a domy, zahynul dobytok,“ napísal vo vyhlásení. Región vyhlásil v súvislosti s požiarmi stav núdze a požiadal vládu, aby poskytla „okamžitú finančnú pomoc na opravu škôd a pomoc zasiahnutým komunitám sa opätovne naštartovať“.

(SITA)

Viac..  Scholz: EÚ musí v záujme vlastnej bezpečnosti viac vojensky pomáhať Ukrajine

O mam

Odporúčame pozrieť

Ukrajina

EÚ poskytuje 83 miliónov eur na humanitárnu pomoc na podporu ľudí na Ukrajine a v Moldavsku

Komisia  oznámila počiatočnú humanitárnu pomoc vo výške 83 miliónov eur na podporu ľudí postihnutých vojnou …

Consent choices