osipane, prasa
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Hojsík: Megafarmu ošípaných na Žitnom ostrove považujeme za neprijateľnú

Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky odsúhlasilo výstavbu farmy ošípaných v meste Kolárovo na Žitnom ostrove, ktorú by realizoval dánsky investor. Progresívne Slovensko považuje daný krok za neprijateľný.

“Z môjho pohľadu by takáto farma nemala vzniknúť, pretože okrem nehumánnych podmienok by predstavovala aj veľkú záťaž pre životné prostredie Kolárova ako aj Žitného ostrova. Neprimeranú záťaž na životné prostredie si môžeme predstaviť, keď sa pozrieme na ročnú produkciu hnojovice, ktorú ministerstvo očakáva v objeme 29 940 m3. Som sklamaný, že strany vládnej koalície ako OĽaNO hovoria o ochrane Žitného ostrova a pritom v tejto oblasti povoľujú stavby továrni na ošípané,” vyhlásil podpredseda PS Martin Hojsík.

Navrhovaná činnosť spočíva vo vybudovaní štrnástich nových chovných objektov – maštalí, s max. kapacitou 16 128 ošípaných. Nároky na dovoz ošípaných sa predpokladajú v množstve 64 000 ks ročne. “Podobnú farmu sa nepodarilo zrealizovať v susednom Palárikove po protestoch miestnych obyvateľov aj okolitých obcí so zámerom nesúhlasilo ani ústredie Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Potravinová sebestačnosť by sa nemala zvyšovať výstavbou megaprevádzok s veľkým vplyvom na životné prostredie, ale prostredníctvom menších a stredných farmárov,” doplnil Hojsík.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Podľa Attilu Forgácsa, mestského poslanca PS v Kolárove a člena petičného výboru proti výstavbe farmy, je to pre miestnych obyvateľov obrovské sklamanie. “Ministerstvo sa v potrebnom rozsahu nezaoberalo ani petíciou proti vystavbe megafarmy. Vyzbierali sme 10000 podpisov, obyvatelia povedali, že chcu žiť v zdravom životnom prostredí. Neželajú si zbytočné znečistenie ovzdušia ani životného prostredia a sú pripravený aj zorganizovať protest pred MŽP,” uzavrel Forgács.

O mam

Odporúčame pozrieť

zvierata, kura, nosnice

Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

Nové pravidlá znížia škodlivé emisie z priemyselných zariadení a veľkých chovov ošípaných a hydiny s …

Consent choices