Reálna spotreba domácností v eurozóne aj v celej EÚ klesla

Reálna spotreba domácností na osobu v prvom kvartáli tohto roka v eurozóne klesla o 1,6 percenta po oslabení o 2,6 percenta v predchádzajúcom štvrťroku. Reálny príjem domácností na osobu v eurozóne však počas januára až marca tohto roka stúpol o 0,4 percenta po poklese o 0,8 percenta vo štvrtom kvartáli 2020. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

V rámci celej Európskej únie reálna spotreba domácností na jedného člena sa v prvom štvrťroku znížila o 1,5 percenta po zmenšení o 2,2 percenta v predošlom kvartáli. Zároveň však reálny príjem domácností v EÚ na jedného člena v prvom štvrťroku vzrástol o 1,1 percenta po oslabení o 0,3 percenta počas posledných troch mesiacov vlaňajška.

Miera úspor domácností v eurozóne v prvom štvrťroku posilnila o 2,1 percentuálneho bodu (pb) a v rámci celej EÚ stúpla o 2,5 percentuálneho bodu. Miera úspor vzrástla v 9 členských krajinách únie, z ktorých boli údaje k dispozícii. Najviac sa zväčšila v Dánsku (9,6 pb) a v Holandsku (6,4 pb). V piatich členských štátoch miera úspor klesla a v jednej krajine sa nezmenila. Najviac sa znížila v Rakúsku (-6,9 pb) a v Poľsku (-3,9 pb).

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Slovensko v rámci EÚ dosiahlo jeden z najväčších poklesov emisií od roku 1990

Slovensko dosiahlo v rámci EÚ jeden z najväčších poklesov emisií skleníkových plynov od roku 1990, …

Consent choices