stefanec
Ivan Štefanec, europoslanec /KDH, EPP/. Reprofoto: TV JOJ.

Europoslanec Štefanec: Verím, že do roku 2028 budeme mať zásadne lepšie železnice

BRATISLAVA / Sú prázdniny, je čas dovoleniek. Dovolenkujú aj poslanci v Európskom parlamente. V štúdiu Ranných novín sme, ako hosťa privítali europoslanca Ivana Štefanca. Ten nám priblížil, ako trávi svoje leto, ale odpovedal aj na aktuálne otázky.

Europoslanec prezradil, že august je pre členov Europarlamentu voľný, pričom on svoje leto trávi doma na Slovensku. „Plánujem ísť do Tatier, potom si chcem zabehnúť maratón v Rajci a ísť potom na Liptov,“ povedal.

Štefanec spustil iniciatívu, ktorá má pomôcť penziónom a reštauráciám, ktoré sa v dôsledku pandémie ocitli vo fatálnych problémoch. „Zabezpečili sme európsku pomoc na udržanie zamestnanosti, jednak aj pomoc pri prenájmoch. Osobitná 37 miliónová pomoc išla len pre Slovensko.“ Ďalej si však myslí, že je potrebné znížiť dať z pridanej hodnoty. „Tú máme najvyššiu z okolitých krajín,“ dodal. Pričom navrhuje počas pandémie ju znížiť na 10 percentnú.

Zásadné zlepšenie železníc

Na európskej úrovni sa rozvíja projekt TEN-T. O, čo ide? „V Európe chceme, aby sme jednoduchšie rýchlejšie a ekologickejšie cestovali, aby doprava sa zásadne zlepšila, takže strojnásobujeme prostredky pre túto oblasť,“ povedal Štefanec. Pre EÚ chcú tiež zlepšiť koridor zo severu na juh a z východu na západ, čo pre Slovensko znamená modernizáciu železníc. Jedná sa o plán na sedem rokov, takže do roku 2028 by sme mali mať „zásadne lepšie železnice.“

Európsky parlament bude podľa Štefanca tiež viac tlačiť na členské štáty, aby vyžadovali od občanov Únie len Covid pasy. „Nie som spokojný s tým, že si jednotlivé štáty zavádzajú popri Covid pasoch, ďalšie aplikácie, vrátane Slovenska. Toto nebol cieľ,“ povedal.

Viac..  Sankcie EÚ: nové pravidlá na potlačenie ich porušovania

Je dôležité, aby sme poskytli správne informácie

Čo sa týka očkovania, tak europoslanec dodal, že „je dôležité, aby sme dávali ľuďom správne informácie, aby sa mali možnosť rozhodnúť.“ Európska únia nedávno oznámila, že aspoň jednu dávku vakcíny dostalo už vyše 70% jej populácie.

Ďalšou zaujímavou témou, je vzdelávanie seniorov. EÚ to chce dosiahnuť prostredníctvom programu Erazmus, ktorý si však spájame najmä s mladými ľuďmi. Erazmus budú môcť teraz využiť okrem mladých študentov aj seniori, ktorí študujú na univerzitách tretieho veku. „Seniori, ktorí študujú môžu študovať aj v zahraničí a z Európskych prostriedkov im bude preplácané cestovné, náklady na štúdium, aj na stravné,“ povedal.

S digitalizáciou súvisia aj rôzne kybernetické zločiny a žiaľ, aj obťažovanie a zneužívanie detí na internete. Európsky parlament nedávno schválil legislatívu, ktorá ich má obmedziť. „Prinútili sme poskytovateľov služieb, aby všetky obsahy, ktoré budú obťažovať deti, boli povinne stiahnuté a budú vyšetrované.“

Na záver Štefanec objasnil náplň Pivného klubu na pôde EP, ktorému predsedá od roku 2019. „Je to v princípe pozitívny lobbing, preto, aby pivo ako nápoj, ktorý je tradičný, ostal zachovaný v EÚ, aby sa rozvíjali malé pivovary,“ uzavrel.

Ďalšie informácie získate aj na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

Farmárske združenia pokračujú vo svojich protestoch pred ministerstvom pôdohospodárstva aj dnes. Minister pôdohospodárstva a rozvoja …

Consent choices