amazon
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Amazon dostal pokutu 746 miliónov eur pre porušenie pravidiel hospodárskej súťaže

Regulačné úrady Európskej únie (EÚ) vymerali americkému internetovému predajcovi Amazon pokutu 746 miliónov eur za porušenie jej pravidiel na ochranu osobných údajov.

Spoločnosť o tom informovala v piatok v hlásení americkej Komisii pre cenné papiere a burzy (SEC). Luxemburský úrad pre ochranu osobných údajov (CNPD) rozhodol proti Amazonu už 16. júla. Firma podľa neho narába s údajmi používateľov spôsobom, ktorý nie je v súlade so všeobecnými pravidlami únie v oblasti ochrany osobných údajov známymi pod skratkou GDPR. Amazon považuje rozhodnutie za neodôvodnené a tvrdí, že sa bude aktívne brániť.

Regulačné úrady v EÚ si Amazon všimli aj v minulosti. Vlani v novembri Európska komisia (EK) spoločnosť obvinila z neférových praktík voči jej obchodným partnerom. Amazon podľa komisie systematicky zhromažďuje informácie o obchodníkoch, ktorí predávajú svoj tovar cez jeho internetové stránky. Tým získava neférovú výhodu, ktorú môže využiť proti potenciálnym konkurentom. V máji Všeobecný súd Európskej únie zrušil rozhodnutie komisie, podľa ktorého predstavovala daňová dohoda medzi spoločnosťou Amazon a luxemburskou vládou ilegálnu štátnu podporu.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Facebook

Írsko v mene EÚ udelilo spoločnosti Meta pokutu vo výške 1,2 miliardy eur

Spoločnosť Meta, ktorá je vlastníkom sociálnej siete Facebook, dostala v pondelok rekordnú pokutu vo výške …

Consent choices