lexmann
Miriam Lexmann, europoslankyňa /KDH, EPP/. PHOTO: European Union 2021.

Miriam Lexmann: Absolútne STOP obchodovaniu s ľuďmi, človek nie je tovar

⚠ Každoročne 30. júla si pripomíname Svetový deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Čísla sú alarmujúce: na celom svete za rok spadne do siete s obchodovaním s ľuďmi 700 tisíc až 2 milióny ľudí.

Európa a ani Slovensko nie sú výnimkou. Najväčší podiel tvoria ženy a deti 🙇‍♀️ Až 60 % obetí je v EÚ „zobchodovaných“ pre účely sexuálneho vykorisťovania. Slovensko je na mape páchania tohto trestného činu označované ako zdrojová a tranzitná krajina.

❗ Obchod s ľuďmi je po obchode s drogami a zbraňami jedným z najviac rozšírených nelegálnych obchodov na svete ❗
Človek nie je tovar. Táto kriminalita porušuje základné ľudské práva, fyzickú aj psychickú integritu človeka tým najhrubším spôsobom a je v hlbokom rozpore s ľudskou dôstojnosťou.

🇪🇺🇸🇰 Mojím úsilím je, aby sme odvrátili čo najviac trestných činov. Ešte vo februári sme v pléne parlamentu prijali správu o vykonávaní smernice o prevencii obchodovania s ľuďmi, boji proti nemu a ochrane obetí, s novými odporúčaniami.

Potrebujeme:

➡ Nastaviť čo najlepšie financovanie programov projektov a programov, ktoré sa týkajú problematiky obchodovania s ľuďmi.

➡ Vytvoriť dostatočnú ochranu v digitálnom priestore.

➡ Informovať a vzdelávať deti o rizikách. Upozorňovať ich na dôsledky neuvážených krokov, edukovať ich smerom, aby boli schopní rozpoznať nebezpečenstvo a nahlasovať podozrivé správanie.

Viac..  Zníženie znečistenia z priemyslu a veľkých chovov hospodárskych zvierat

➡ Posilniť existujúce nástroje na odhaľovanie tejto trestnej činnosti a vytvoriť nové, ktoré reflektujú na aktuálne trendy.

⚠ Hovorme o obchodovaní s ľuďmi nahlas. Obzvlášť v súčasnej dobe sociálnych sietí je čoraz jednoduchšie nechať sa oklamať 💶 Skvelá ponuka práce v zahraničí, dobre zaplatená letná brigáda – to všetko môže vyzerať na prvý pohľad lákavo. Obeť ťažko spozná, že ide o podvod. Precitnutie však býva kruté a páchaná zločinecká taktika do bodky premyslená.

🆘 Ak sa vydáte do zahraničia, pred cestou si vždy dobre overte fakty. Nikdy nepúšťajte z rúk vlastné doklady. Pre každý prípad majte zapísaný kontakt na slovenský konzulát a neváhajte ho v prípade núdze kontaktovať. Pre obete obchodovania s ľuďmi je k dispozícii aj telefónna linka: 0800 800 818

O red

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann podrobne o prijatom prelomovom zákone o umelej inteligencii

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices