nicholsonova
Lucia Ďuriš Nicholsonová, europoslankyňa /ECR/. PHOTO: European Union 2021

Ďuriš Nicholsonová o pamätnom dni genocídy Rómov: Najmä v tejto dobe si treba pripomínať temnú minulosť našej krajiny

Dnes, 2. augusta je pamätný deň genocídy Rómov. V noci z 2. na 3. augusta 1944 bol v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau zlikvidovaný takzvaný cigánsky tábor. Takmer päťsto rómskych žien odtiaľ deportovali do táborov Buchenwald a Ravensbrück. Ďalších, skoro 3 000 rómskych mužov a žien, starých ľudí a detí nahnali do plynových komôr, kde boli zavraždení. Jednou z nich bola aj Rose Weiss. Mladá Rómka, ktorú gestapo ako 24 ročnú odvlieklo do Osvienčimu a tam bola spolu s ostatnými zavraždená v plynovej komore.

Celkový počet obetí pokusu nacistického Nemecka a jeho spojencov vyhladiť Rómov v Európe sa odhaduje na 500-tisíc. Takmer celú rómsku populáciu vyvraždili v Chorvátsku, Luxembursku, Estónsku alebo Holandsku.

Považujem za dôležité, najmä v dobe, kedy fašistickí poslanci nie sú výnimkou v národných parlamentoch (ani v tom európskom), aby sme si túto temnú, nedávnu minulosť našej krajiny a celej Európy dostatočne pripomínali. Vnímajúc dnešný stav spoločnosti, zastúpenie v parlamente, šírenie nenávisti voči menšinám, nemám vôbec istotu, že históriu berieme naozaj vážne. Nepoučili sme sa a na tejto vlne nenávisti ideme ďalej.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Stále trvám na tom, aby sa EÚ snažila o mierové rokovania pre Ukrajinu

O red

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices