Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko sa na Expo 2020 v Dubaji odprezentuje ako krajina inovatívnych technológií aj prírodných krás

Najmodernejšie vodíkové a vesmírne technológie, inovácie v letectve, mobilita, ale aj prírodné bohatstvo a kultúrne pamiatky – aj týmto sa Slovensko plánuje prezentovať na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji ako moderná, progresívna krajina, ktorá má zahraničiu čo ponúknuť a je plná talentovaných ľudí.

Spojené arabské emiráty sú centrom rozvíjajúcich sa trhov a Expo Dubaj bude prvou svetovou výstavou, ktorá sa uskutoční v regióne Blízkeho východu, Afriky a Ázie. Je predpoklad, že Expo Dubaj bude výnimočné aj preto, že sa bude konať počas osláv Zlatého 50. výročia založenia Spojených arabských emirátov,” zdôraznila hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková.

Nosnými témami Expo Dubaj, na ktorej sa bude prezentovať 193 krajín a návštevnosť má dosiahnuť 25 miliónov ľudí, sú tri tematické oblasti: Udržateľnosť, Mobilita a Príležitosť. Slovenský pavilón sa nachádza v srdci tematickej zóny „Mobilita“ a hlavnou témou slovenskej expozície bude „Pohyb budúcnosti: Vodík, Letectvo a Vesmír.” „Cieľom slovenskej expozície je vytvorenie príťažlivého priestoru, ktorý prezentuje Slovensko ako modernú krajinu dobrých nápadov a príležitostí, prostredníctvom príbehov globálne úspešných firiem. Kreatívny koncept a architektonický návrh rozpráva príbeh Slovenska a jeho cesty. Práve cesta prepája všetky naše témy a exponáty na Expo Dubaj 2020 – cesta zo zeme do vzduchu a vesmíru, cesta od tradícií k inovatívnym technológiám. Cesta z histórie, cez totalitu až k demokracii. A napokon cesta za inováciami a čistejším životným prostredím umocnená príbehom Prezidentky SR a jej cesty od aktivizmu až do prezidentského paláca,” uviedla hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Katarína Matejková.

Prezentovaný obsah slovenskej expozície je zameraný na predstavenie inovatívnych a sofistikovaných technológií v rôznych segmentoch mobility. „Expo Dubaj je priestor, kde vyšleme správu o moderných krokoch Slovenska a pre Slovensko. Máme ambíciu odprezentovať sa globálnemu publiku ako krajina vynaliezavosti, prirodzeného talentu a vlastných riešení, či už v oblasti mobility alebo udržateľnosti. S tým súvisia vodíkové technológie. Vodík je budúcnosť a my chceme byť na ňu pripravení, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií. Prezentovaním vodíkových technológií na tomto medzinárodnom fóre sa môžeme zviditeľniť ako relevantný hráč, čo kopíruje aj Národnú vodíkovú stratégiu, ktorej realizácia sa po schválení vládou pripravuje,” povedal Richard Sulík, minister hospodárstva SR. Návštevníci z celého sveta, ktorých počet organizátori odhadujú na 25 miliónov, si v slovenskom pavilóne budú môcť pozrieť exponáty ako vodíkový autobus, vodíkové auto, vesmírny landrover, niektoré z lietadiel vyrábaných na Slovensku, ako aj model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy svetadiel.

Svetová výstava Expo 2020 v Dubaji, na ktorej sa zúčastní 193 krajín, je zároveň jedinečnou príležitosťou na propagáciu cestovného ruchu a Slovenska ako atraktívnej destinácie. Tejto téme prispôsobí agentúra na podporu cestovného ruchu SLOVAKIA TRAVEL spolu s regionálnymi organizáciami cestovného ruchu aj Národný týždeň na Expo Dubaj, ktorý bude venovaný bohatej histórii slovenského kúpeľníctva. Ambíciou je zároveň odprezentovať Slovensko ako modernú krajinu obdarenú prírodnými krásami, národnými kultúrnymi pamiatkami, či podzemným bohatstvom v podobe jaskýň a početných minerálnych prameňov.

Viac..  Rada Európy: Novinárov v Európe často nezákonne špehujú a vláčia po súdoch

Možnosť prezentovať Slovensko medzinárodnému publiku na tomto jedinečnom podujatí vnímame ako zásadnú príležitosť na reštart slovenského cestovného ruchu. Našou ambíciou je s využitím najmodernejších technológií predstaviť krajinu ako atraktívnu a modernú destináciu, ako ideálne miesto na trávenie dovolenky. Cieľom je priniesť zásadný impulz na rozpohybovanie segmentu cestovného ruchu, pomôcť tour operátorom a prevádzkovateľom turistických zariadení, a tým aj pridruženým službám, prekonať dopady pandemického obdobia a vrátiť na Slovensko zahraničných turistov“, povedal Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

Areál výstaviska Expo v Dubaji sa nachádza na ploche viac ako 438 hektárov, čo predstavuje rozlohu takmer 900 futbalových ihrísk. Slovensko sa bude prezentovať formou národnej expozície na ploche s výmerou vyše 2 100 m2 v trojpodlažnom pavilóne, ktorý si prenajímame od organizátora, s cieľom čo najefektívnejšie využiť finančné prostriedky a sústrediť sa primárne na to, čo Slovensko ako krajina ponúka.

Za architektonickým stvárnením priestoru stojí štúdio Siebert Talaš a hlavným architektom slovenskej expozície je Ivan Kulifaj. Organizačnú stránku slovenskej prezentácie má na základe výberového konania organizovaného MH SR na starosti eventová agentúra Mertel a za komunikáciu zodpovedá PR agentúra SKPR Strategies. V rotačnej expozícii slovenského pavilónu budú v súlade s jednotlivými tematickými týždňami predstavené najzaujímavejšie podnikateľské projekty a inovácie. V slovenskom pavilóne sa budú striedať menšie tematicky zamerané výstavy. Účasť slovenských podnikateľských subjektov na výstave bude zastrešovať Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). V slovenskom pavilóne sa počas 10 tematických týždňov odprezentuje viac ako 130 spoločností zo Slovenska.

Expo Dubaj 2020 sa bude konať v dňoch 1. októbra 2021 – 31. marca 2022.

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Minister Budaj otvoril diskusiu na vysokej úrovni o Európskej zelenej dohode

Minister životného prostredia SR Ján Budaj na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020 otvoril odbornú debatu …

Consent choices