baterie, priemysel
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej EÚ v júni medzimesačne vzrástli

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej Európskej únie (EÚ) v júni oproti máju stúpli zhodne o 1,4 percenta. Medziročne sa júnové výrobné ceny v eurozóne zvýšili o 10,2 percenta a v rámci celej EÚ vzrástli o 10,3 percenta. Informoval o tom v utorok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku výrobné ceny medzimesačne aj medziročne stúpli menej výrazne ako v rámci celej EÚ. Oproti máju vzrástli len o 0,2 percenta, v porovnaní s júnom minulého roka iba o 3,5 percenta.

Najvýraznejšie sa ceny priemyselných výrobcov v júni v rámci členských krajín Európskej únie medzimesačne zvýšili v Dánsku, a to o 5,1 percenta. Nasledovali Estónsko (4,6 %) a Lotyšsko (3,1 %). Medzimesačné zníženie výrobných cien v júni zaznamenali iba v Írsku, kde klesli o 0,3 percenta.

Viac..  Eurokomisia víta 13. balík sankcií EÚ a potvrdzuje podporu Ukrajine

V medziročnom porovnaní sa ceny priemyselných výrobcov zvýšili vo všetkých členských štátoch EÚ. Najviac oproti júnu 2020 vzrástli v Írsku, kde si pripísali 42,5 percenta. Druhý najsilnejší rast bol v Belgicku (20,7 %) a tretí v Dánsku (19,1 %).

(SITA)

O mam

Odporúčame pozrieť

Priemysel: Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ v januári klesli

Výrobné ceny v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v januári klesli. Prispelo k …

Consent choices