vakcína, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európska komisia schvaľuje novú zmluvu so spoločnosťou Novavax

Európska komisia schválila svoju siedmu predbežnú kúpnu zmluvu s farmaceutickou spoločnosťou, aby zabezpečila prístup k potenciálnej vakcíne proti COVID-19 v štvrtom štvrťroku 2021 a v roku 2022.

Po tom, čo agentúra EMA preskúma vakcínu Novavax a schváli ju ako bezpečnú a účinnú, členské štáty budú môcť podľa tejto zmluvy nakúpiť v rokoch 2021, 2022 a 2023 až 100 miliónov dávok tejto vakcíny s možnosťou dokúpenia ďalších 100 miliónov dávok. Členské štáty budú môcť okrem toho darovať vakcíny krajinám s nižšími a strednými príjmami alebo ich distribuovať do ďalších európskych krajín.

Dnešná zmluva dopĺňa široké portfólio vakcín, ktoré sa budú vyrábať v Európe, vrátane už podpísaných zmlúv so spoločnosťami AstraZenecaSanofi-GSKJanssen Pharmaceutica NVBioNtech-PfizerCureVacModerna a úspešných predbežných rokovaní so spoločnosťou Valneva. Ide o ďalší kľúčový krok smerom k zabezpečeniu dobrej pripravenosti Európy na pandémiu ochorenia COVID-19.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v tejto súvislosti uviedla: „Vzhľadom na šírenie nových variantov koronavírusu v Európe a na celom svete predstavuje táto nová zmluva so spoločnosťou, ktorá už úspešne testuje svoju vakcínu proti týmto variantom, dodatočnú záruku ochrany nášho obyvateľstva. Zároveň rozširuje naše široké portfólio vakcín v prospech Európanov a našich partnerov na celom svete.“

Komisárka pre zdravie a bezpečnosť potravín Stella Kyriakidesová dodala: „Očkovanie v EÚ úspešne pokračuje a my sa približujeme k nášmu cieľu, ktorým je dosiahnuť 70 % plnú zaočkovanosť nášho obyvateľstva do konca leta. Nová zmluva so spoločnosťou Novavax rozširuje naše portfólio vakcín o ďalšiu vakcínu na báze bielkovín, ktorá pri klinickom skúšaní dosahuje sľubné výsledky. Budeme sa naďalej neúnavne usilovať o to, aby sa naše vakcíny dostali k európskym občanom a ľuďom na celom svete a aby sme túto pandémiu ukončili čo najskôr.“

Novavax je biotechnologická firma, ktorá vyvíja vakcíny novej generácie proti závažným infekčným chorobám. Vakcínu proti ochoreniu COVID-19 už priebežne preskúmava agentúra EMA, aby jej mohlo byť potenciálne udelené povolenie na uvedenie na trh. Komisia sa rozhodla podporiť túto vakcínu na základe dôkladného vedeckého posúdenia, použitej technológie, skúseností spoločnosti s vývojom vakcín a jej výrobnej kapacity, ktorá umožňuje zaistiť dodávky pre celú EÚ.

Viac..  Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy - prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Súvislosti

Európska komisia predstavila 17. júna európsku stratégiu na urýchlenie vývoja, výroby a nasadenia účinných a bezpečných vakcín proti ochoreniu COVID-19. Komisia financuje časť počiatočných nákladov výrobcov vakcín formou predbežných kúpnych zmlúv a za to získa právo na nákup stanoveného počtu dávok vakcíny v konkrétnom časovom rámci.

Pokiaľ ide o súčasné a nové varianty vírusu SARS-CoV-2 unikajúce imunitnej odpovedi, Komisia a členské štáty rokujú o nových dohodách so spoločnosťami zaradenými do existujúceho portfólia vakcín EÚ, čo by umožnilo nákup dostatočného množstva rýchlo prispôsobených vakcín na posilnenie a predĺženie imunity.

Členské štáty môžu na nákup nových vakcín použiť balík REACT-EU, jeden z najväčších programov v rámci nového nástroja obnovy NextGenerationEU, ktorým sa predlžujú a rozširujú opatrenia prijímané v reakcii na krízu a na nápravu jej dôsledkov.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices