simecka
Michal Šimečka, europoslanec /PS, RE/. reprofoto: TV JOJ

M. Šimečka o prípade atlétky Kristíny Cimanovskej: Brutalita a paranoja Lukašenkovho režimu

Atlétka Kristína Cimanovská verejne kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu, že bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafetovom behu 4×400 metrov. Následne za ňou minulú nedeľu podľa jej slov prišli jej tréneri a oznámili jej, aby sa zbalila, pretože letí späť domov do Bieloruska. Návratu do Bieloruska sa bránila, pretože sa bála, že by ju po príchode do vlasti poslali do pracovného tábora. Nakoniec Cimanovská dostala vízum v Poľsku, kde sa už od stredy nachádza.

„Tento bizarný príbeh ukazuje na brutalitu a paranoju Lukašenkovho režimu v Bielorusku, keďže nie je politická predstaviteľka. Ona len namietala voči tomu, čo jej navrhovali tréneri a povedala, že sa necíti na ten konkrétny beh a už toto je v tom režime považované za politický protest. Ukazuje to, že Lukašenkova diktatúra je na úrovni stredoázijských republík a nemá v civilizovanom modernom svete čo robiť,“ vyjadruje sa k prípadu Šimečka.

Pozitívum je to, ako zareagovali niektoré štáty Európskej únie. „Nielen Poľsko, ale napríklad aj Česká republika a Nemecko jej ponúkli azyl. Je vidno, že Európania majú solidaritu s Bielorusmi. To je dobré a sympatické, ale stále to nestačí, lebo v Bielorusku sa nič nemení. Ten režim je stále brutálnejší a brutálnejší. Len včera našli obeseného bieloruského aktivistu, ktorý pomáhal exilovým občianskym aktivistom, v Kyjeve,“ hovorí europoslanec.

Viac..  Európski liberáli a centristi idú do eurovolieb s trojlístkom lídrov

Šimečka si myslí, že by sme mali zvýšiť tlak na Lukašenkov režim ako Európska únia. Európsky parlament na to tlačí od začiatku a po nedávnom únose lietadla sa sankcie rozšírili. Podľa neho by sa však mal rozšíriť aj zoznam ľudí, ktorí sú sankcionovaní.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices