marihuana
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Petíciu europoslancov za dekriminalizáciu marihuany zatiaľ podporilo 15 000 ľudí

Europoslanci Martin Hojsík a Michal Šimečka spustili petíciu za to, aby mladým ľuďom pre pár gramov marihuany nehrozili roky vo väzení. Podľa ich slov nastal čas konečne zrevidovať legislatívu. Túto petíciu zatiaľ podporilo 15 000 ľudí.

Europoslanec Michal Šimečka si od petície sľubuje, že na Slovensku sa konečne ukončí stav, kedy sú kvôli pár jointom marihuany ľuďom ničené životy a doslova musia tráviť roky vo väzení. „Tresty na Slovensku sú jedny z najvyšších vôbec, sú porovnateľné s tými, aké človek dostane za vraždu, alebo za iný závažný trestný čin, a to je nespravodlivosť, ktorú je už skutočne načase odstrániť,“ hovorí Šimečka. Slovenský trestný zákonník aktuálne nerozlišuje medzi konzumentom drog a dílerom a dostávajú obdobné tresty.

Podobná petícia už na Slovensku existuje, vznikla po tom, čo za 7, 5 g marihuany odsúdili na 12,5 roka 27-ročného Roba. Podľa europoslanca aj z tohto prípadu vidno, že tlak na zmenu zo strany širokej spoločnosti, ale aj politických strán, je silný. „Ten Robov prípad je skutočne ľudská tragédia. Je to mladý človek, žiadny feťák alebo zločinec, jednoducho človek, ktorý má zničený život, lebo už je desiatky mesiacov vo väzení a zrejme tam bude ešte dalšie roky,“ vyjadruje sa k prípadu europoslanec.

„Takých prípadov je bohužiaľ celkom veľa. Budúci týždeň začína pojednávanie s mužom, ktorému hrozí 20 rokov väzenia opäť iba za to, že pripravil pár mastičiek. Mal mladého syna, ktorému zrejme zoberú dom,“ dodáva. Podľa Šimečku by sme si mali zobrať príklad z krajín, kde sú tresty nižšie a počet užívateľov marihuany je tiež nižší. Krajiny, od ktorých by sme sa mohli v tomto smere podľa europoslanca inšpirovať, sú napríklad Česko, Chorvátsko, či Estónsko. „V Európe sme skoro poslední, kto má takéto tvrdé tresty za užívanie marihuany na osobné účely,“ hovorí Šimečka.

Na toto však nie je politická vôľa. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa už vyjadrila, že dekriminalizácia marihuany nie je cesta. Dokonca mala problém aj s pojmom dekriminalizácia. „Samozrejme, nebavíme sa o legalizácii, bavíme sa o dekriminalizácii. O tom, aby ľudia nechodili na roky do väzenia za to, čo je v podstate ekvivalent dvoch pohárov vína. Bavíme sa o tom, aby nedostávali také tresty, ako vrahovia alebo podvodníci,“ vysvetľuje Šimečka. Dodáva, že marihuanu by sme mohli používať napríklad na lekárske účely, čo je aj súčasťou petície.

Viac..  Von der Leyenová: EK uvoľní zmrazené financie pre Poľsko

Europoslanec Šimečka o Pláne obnovy

Slovensko má už definitívne schválený 6-miliardový plán obnovy, čo znamená, že peniaze zo záchranného balíka by sme mali začať čerpať v najbližších týždňoch. Konkrétne by nám mala prísť prvá tranža 800 miliónov eur. S eurofondmi sa na Slovensku dlhodobo spájajú aj podozrenia zo zneužívania a zložitá byrokracia. „Treba povedať, že ten fond obnovy je v niečom iný a nie je tak zložitý na byrokratické procedúry ako klasické eurofondy. My dostávame tie tranže za veľké reformy alebo investície. Človek nepotrebuje vydokladovať každú faktúru, ale tie reformy treba reálne urobiť,“ hovorí europoslanec s tým, že verí, že keďže plán bol schválený EK, začneme na jeseň chystať prvé veľké veci.

Problémy sa vyskytli pri štátoch, ako sú ako Maďarsko a Poľsko, ktorým stále plán obnovy nebol schválený a dokonca hrozí, že čerpanie môže byť pozastavené kvôli obavám z porušovania demokracie a právneho štátu. „Ja si myslím, že je to správne. To, že sa peniaze utopia v korupcii sa môže stať predovšetkým krajinám, ktoré nemajú silný právny štát, nezávislé súdnictvo, políciu. Ak ich teda chceme míňať, tak v súlade s nejakými spoločnými pravidlami,“ hovorí Šimečka.

Vyjadril sa aj k očkovaciemu tempu na Slovensku 

Oficiálne už sme v tretej vlne pandémie, svet čelí delta variantu koronavírusu. „Všetky vlády si uvedomujú, že očkovanie je jedinou cestou. Bohužiaľ, na Slovensku to ide s očkovaním oveľa pomalšie ako vo zvyšku Európskej únie. Myslím, že v  tejto chvíli sme štvrtí najpomalší. Európskej únii ako celku sa však darí veľmi dobre, dokonca sme predbehli Spojené Štáty. 50% obyvateľov EÚ je už plne zaočkovaných, ale stále to nie je tých 70 – 80 %, možno aj viac, ktoré by sme potrebovali, aby sme boli chránení na jeseň,“ hovorí Michal Šimečka.

(noviny.sk)

O mam

Odporúčame pozrieť

simecka

M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

Progresívne Slovensko predstavilo svoju kandidátku do európskych volieb. Povedie ju bývalý premiér Ľudovít Ódor a …

Consent choices